Nego što se može učinkovito liječiti psorijazu — praktične preporuke

Bolest, utječe na 6-7% populacije u svijetu, psorijaza je briga liječnika i pacijenata. Uglavnom uzroci tjeskobe služe prevalencija bolesti i složenost liječenja. Međutim, da se bore s psorijazom moguće, pa čak i razvijeno je dosta metoda i postoji dosta sredstava, nego liječiti.

Kratak opis psorijaze

Psorijaza se odnosi na kategorije kožnih bolesti. Bolest se ne smatra da je zarazna, svoje korijene i etiologije malo istražena. Psorijazom skloni navijati za osobe sa svijetlim tipom kože. Skloni bolesti ljudi svih uzrasta, bez obzira na regiju boravka.

U medicinskoj praksi se smatra da je bolest nastaje zbog genetske predispozicije. Nasljedna patologija može širiti i razvijati na staničnoj razini.

Liječi psorijazu teško zbog nedostatka podataka o razlogu njegova podrijetla. Pravovremenosti u današnje vrijeme su nekoliko teorija, liječiti uzroke bolesti. Trenutno se razmatra vjerojatnost virusnih, neurološkog, genetskog podrijetla psorijaze. Relevantni su teorije multi-teksturom i vrijednosti podrijetla psorijaze.

Klinički znakovi

Klinički znakovi

Psorijaza se odlikuje osip papularni ožiljaka crvenkaste boje. Veličina osipa varira od 2 do 20 mm, i oni čine ogromne džepove lezije na koži. Sami kuglica previše, može se povećati u veličini, posebno u kronični tijek psorijaze.

Najčešće se simptomi javljaju na mjestima savijanja donjih i gornjih ekstremiteta. Rjeđe primijetiti znakovi bolesti mogu u području leđa, prsa, trbuh i glavu. Istovremeno, u nekim oblicima psorijaze može postati utjecati tkanina nokte.

U procesu progresivne ako se ne liječi lijek način, odjeci poraza počinju oljuštiti, a spot papularni obrazovanja - otvoren i krvariti. Karakterističan znak psorijaze je da je kosa u području pojave simptoma ne utjecati.

Kod oko 30% obolelih od psorijaze može slaviti dodatne znakove, očituje svrbežom zahvaćene kože. Kako sekundarni znaci, u džepovi lezije se mogu označiti kožnih bolesti, osipa, dermatitisa. Kada se izvodi oblicima bolest napreduje i iz točke formacija na zahvaćenog parceli od kože počinje isticati krvavi exudo.

Opći klinički indikatori - temperatura tijela, lokalna temperatura, tlak, puls i druge fiziološke karakteristike ostaju u granicama normale. Važna okolnost, prateće nizvodno od psorijaze - nervoza. Mnogi liječnici vjeruju da je nervni stres ne samo da prate kliničku sliku, ali i dosta često su uzrok bolesti ili ga pogoršati.

Liječenje psorijaze

Zbog toga, da je bolest proučavao dovoljno duboko, praktičnih i jednoglasno odobrila metoda liječenje ne postoji. Kada dijagnoza bolesti liječnik dermatolog imenuje tečaj, kako postupati pojedinačno, vođena rezultatima dijagnostike, fiziološkim karakteristikama pacijenta i tijekom bolesti. Istovremeno uzima u obzir oblik poraza, stupanj progresije i druge važne medicinski faktori.

Tradicionalno, kada se liječe psorijazu, uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

 • strukturne karakteristike kože pacijenta;
 • anamneza i oblik toka bolesti;
 • intenzitet poraza;
 • fiziološke osobine organizma;
 • individualne prenosivost lijek komponente;
 • starost pacijenta;
 • trajanje progresiju bolesti;
 • manifestacija povezanih i zavisnih patologije;
 • stupanj manifestacije i fazu razvoja bolesti.

Samo ako sveobuhvatnu procjenu svih tih kriterija može razviti takav tretman, koji bi bio efikasan i mogao zaustaviti psorijaze. Pri tome se stavljaju cilj lokalizacije zahvaćenih lezija kože, sprečavanje progresivne faze, smanjuje se povoljni za razvoj bolesti uvjeta. Važan preduvjet za učinkovito liječenje je simptomatsko liječenje, kao i uklanjanju mogućih komplikacija na pozadini sekundarne patologije.

Klasifikacija ljekovite metode

U cilju brzo oporavka dermatolozi obično tretiraju pacijente složenih metoda, obuhvaća sve dostupne sheme ozdravljenja od psorijaze. Liječenje se može odvijati u ambulantno obliku ili na bolnica.

Photochemotherapy

Najveću učinkovitost pokazuje kao metode:

 • sistemski lijekovima;
 • primjena vanjske lijek sredstava;
 • fizičke metode i sredstva;
 • ispravnu njegu kože;
 • folk recepte ozdravljenja;
 • dijeta;
 • photochemotherapy;
 • lječilište i tretmana.

U svakoj od ovih metodologija sadrži načela liječenja psorijaze uz upotrebu određenih sredstava. Međutim, naširoko prakticira sveobuhvatna terapija psorijaze pomoću ljekovitih sredstava i postupaka i raznih tehnika istovremeno.

Sistem medicinska tehnika

Cilj ove metode - utjecaj na bolest na hormonalnoj i staničnoj razini. Sredstva koja se koriste za sustav liječenja psorijaze, aktivno utječu na fiziološke procese, stimuliraju tijelo na uključivanje vlastitih resursa.

Osim toga, sistemske metode omogućuju da se nosi s bolešću na razini staničnog metabolizma, što doprinosi iskorjenjivanju navodnih razloga psorijaze. Pojedine kategorije lijekova pozvani normalizirati hormonsku ravnotežu, također pozitivno utječe na proces ozdravljenja.

Oznaka preparata sustava akcije može imati sveobuhvatno djelovanje ili doći do uske učinak. Na primjer, grupi de corticoids racionalno primijeniti za cupping akutnih manifestacija. Lijekovi ove skupine je gotovo u potpunosti isključuje vjerojatnost nuspojava.

Pitanje nuspojava djelovanja više relevantni za grupu hormonalni lijekovi ili citostatik sredstava. Međutim, kada se ispravnom njihovoj primjeni učinkovitost i intenzitet tretmana je prilično visoke.

Za korekciju intracelularne procesa i u liječenju psorijaze u kroničnom stadiju učinkovit intramuscular ili intravenska primanje lijekova grupe imuno-supresori. Oni reguliraju imunološki fiziologiju, obeshrabrujući napredovanje bolesti.

Ovi alati imaju jačanje učinak, a također sprečavaju razvoj upalnog procesa, spriječiti napredovanje autoimunih stanica i blokiraju alergijske bolesti. Identična sposobnost liječiti ima vrsta steroidnih lijekova.

Kako bi se učinkovito liječiti takve bolesti kao što su psorijaza, mogu se primijeniti specifične lijekovi i lijekovi ukupno sistemski korake:

 • vitaminskih kompleksa;
 • hepatoprotective sredstva;
 • lijekovi za opće jačanje organizma;
 • anti-upalni lijekovi;
 • immunostimulatory lijekovi.

Simptomatsko liječenje može se obaviti pomoću antihistaminik lijekova. Svrha im je liječiti nezgodno stanje, otkloniti svrbež u području poraza od psorijaze. Sama bolest se tim sredstvima ne liječe.

Sistemsko liječenje se može pojaviti u različitim oblicima - s injekcijama, uzimanja oralnih lijekova, intravenska uvođenjem specifičnih lijekova.

Svoju sposobnost da se učinkovito liječiti pokazuju lijekovi kao što su metotreksat, ciklosporin, calcipotriol, lijekovi broj retinoid.

Važan uvjet za liječenje lijekovima sustava akcije - ispravnost doziranje i pojedinačne skladu odabranog alata. Sve sistemske lijekove moraju dolaziti dermatologom. Samostalno liječenje ove skupine lijekova može uzrokovati pogoršanje problema.

Ova kategorija uključuje različite masti, kreme, losioni, tinkture.

Na temelju tih lijekova leže aktivne važeće komponente, imaju različit učinak:

 • olakotne kožu;
 • hormonalni lijekovi;
 • smanjuju upalu;
 • eliminiraju ljuštenja;
 • ometaju napredovanje bolesti.
Katran

Takvi lijekovi se primjenjuju direktno na zahvaćena područja kože, koji treba liječiti. Oni sadrže u svojoj strukturi temelj prstom, naftalin, salicilna kiselina, urea ili mliječne kiseline. Učinkoviti preparati na bazi cinka. Neki od lijekova za vanjsku liječenje psorijaze uključuju u svojoj strukturi Ichthyol i sumporne komponente. Njihovo djelovanje je usmjereno na smanjenje ognjišta poraza, uklanjanje upalnog procesa, ljuštiti mrtvih stanica.

Neki od tih lijekova kao i lijekova sustava akcije, mogu zahtijevati točno doziranje i normalnu reda primjene. Naime, neke hormonalne masti sposobni uz česte i bogat primjeni uzrokovati morbidne klijanje kose, promjene u strukturi kože, sve do njegove atrofije.

U medicinskoj praksi je prihvaćeno da je liječiti na taj način nužno je potrebno pod nadzorom liječnika. Pri tome dermatolozi preporučuju izbjegavati često korištenje istoj masti, dugotrajno korištenje identični po sastavu pripravaka.

Kako biste izbjegli adaptacije stanica i kožni poklopac na djelovanje lijekova za vanjsku primjenu i preporučuje se povremeno mijenjati terapije, zamjenjujući identične lijekovi ove grupe na njihovim kolegama.

Liječenje psorijaze vanjskim sredstvima za nekoliko kratkih tečajeva. Pri tome je poželjno kombinirati nekoliko lijekova ove grupe sa sredstvima za sistemski akcije - tako da je postignut veći efekt i da se slavi napredak u iscjeljenju.

Kao sredstvo za vanjsku liječenje se može koristiti vodeni postupak s uzimanjem kupku s ljekovitim dodacima. Na snazi su i neke kozmetičke sredstva, imaju u svom sastavu komponente za ublažavanje upale, hormonalni i drugi sastojci.

Više dostupni, ali ne manje učinkovita smatraju katran, mast, pepeo, med, mora krkavine ulje, vazelin.

Fizičke metode protiv psorijaze

Sredstva za fizikalnu terapiju temelje se većinom na moderne tehnike. U njihovim se koristi kao akcija svjetlosnih zraka, magnetskih polja, električnog impulsa. Osim toga, za fizikalnu terapiju psorijaze učinkovito primjenjuje se tehnika plasmapheresis s podjelom krvi na frakcije i zamjenom dijela plazme u bolesniku tijelu.

Fiziološke terapijske metode pokazuju svoju učinkovitost, što u svome primjeni, tako i u sveobuhvatne terapije:

 1. Plasmapheresis - metoda temelji se na transfuzije krvi bolesnika s fragmentacije na različite frakcije i komponente. U tom procesu se događa odvajanje plazme. Istovremeno se događa s njom uklanjanje patoloških stanica zahvaćenih krvnih pripravaka, nezdrave čestica koordinate. Umjesto daljinskog plazme u krvi uvode krvi sredstva ili lijekovi darivatelja krvi. Ovaj proces je također nosi naziv "hemo-korekcija", nego točno odražava suštinu medicinski postupak.
 2. Ultraljubičasto zračenje - tehnika utjecaja na zahvaćene kože UV zrakama srednje valne raspona. Prednost ove metode je lokalizacija terapeutske procesa bez posljedica za zdrave dijelove kože pokrivača. Međutim, uz česte primjeni ove metodologije na tijelu pacijenta formiraju dermatitisa, suhe, starenje kože ili ga patološki pigmentacija.
 3. Photochemotherapy - ciklus uvođenja kemijskih pripravaka photosensitizing odredište. Najučinkovitije ovaj način za sveobuhvatnu primjenu sa uv radijacijom.
 4. Laser terapija - moderna tehnika, koja ima uske akcija u lokalnoj zračenja na zaraženim područjima.
 5. Krioterapija - o ovoj metodi je poznato prije nekoliko stotina godina, ali u današnje vrijeme to je znanstveno opravdana i prilagođen pod realnosti moderne medicine. Bit krioterapije je korištenje kritično niske temperature na odjeci poraza od psorijaze. Kada je izložen hladno stanice u tim mjestima stisnut zajedno s kožom i gubi hranjivih elemenata. U isto vrijeme je krv izbrisati od takvih lezija, sprječavanju pojave svrbeža i bolnih senzacija. Hladni tretmani stimuliraju i aktiviraju fiziološke procese, rad imunološkog sustava i stanica u tijelu.

U strukturi sheme liječenja psorijaze fizičke metode moraju također biti propisan dermatologom. Važno je zapamtiti, da su gotovo svi oni kada neusklađenosti reda njihova primjena može izazvati neželjene posljedice.

Folk metode

U ovoj kategoriji metodologija mnoštvo sredstava i lijekova tonik i lokalne akcije.

Posebno učinkovite smatraju se:

 • masti na bazi ljekovitog bilja i prirodnih komponenti, tinktura, biljnih čajeva;
 • proizvodi pčelarstvo, posebno - recepti na bazi meda i propolis;
 • vodeni procedure, posebno - lekovite kupke s tinkture bilja, potiču regeneraciju tkiva kože;
 • učinkovito je u liječenju od psorijaze ulje od jaja, izlučena putem prženje žumanjka na otvorenoj vatri.
Riblje ulje

Vitamin podršku koži daje riblje ulje. Slavi učinkovitost lanenog i sb ulja, održivo narasla smole, tinkture celandine, i drugih prirodnih sastojaka. Formulom narodne tehnike, kao i iz reda namjene i primjene zaslužuju posebnu pažnju u obliku pojedinačnog pregleda.

Spa-resort tehnika

Jedan od najisplativijih metoda liječenja psorijaze, temelji se na uzimanju vode i blato postupaka. Svoju biljku za rješavanje akcija u tim slučajevima imaju jod-brom, sulfide, vodikov sulfid , siliceous ili radon vode. U skladu s tim, u zavisnosti od tipa kože, intenzitet poraza psorijaze i drugih faktora, propisana za putovanje u određenu područje za sjedenje.

Zaključak

Naizgled, metode liječenja psorijaze i više nego dovoljno. Ali ova bolest ostaje nepoznat do kraja i zato intractabiles. Osim lijek lijekova dermatolozi savjetuju da ne zanemariti pravilnu prehranu, izbor hrane komponenti u svojoj prehrani i načinu uzimanja hrane.