Uzroci i znakovi psorijaze

pregled psorijaze kod liječnika

Psorijaza- bolest koja se očituje pojavom osipa u obliku ružičastih plakova sa srebrnim ljuskama, često praćenih svrbežom. Međutim, ovo je samo vrh ledenog brijega. U srcu bolesti nisu u potpunosti shvaćeni procesi.

Psorijaza je tajanstveni neprijatelj

Kod psorijaze se stanice kože počinju dijeliti 6 do 10 puta brže nego što bi trebale. To dovodi do kronične upale kože i ljuštenja.

Znanstvenici već desetljećima istražuju psorijazu, ali nema jasnog odgovora na pitanje "Zašto se psorijaza pojavljuje? "moderna znanost još uvijek ne. Ova bolest nije zarazna, ali se može naslijediti. Eksacerbacije mogu izazvati razne vanjske i unutarnje čimbenike: stres, traume kože, korištenje određenih lijekova (obično antibiotika), zlouporabu alkohola, zarazne bolesti (uzrokovane streptokokom, virusima) itd.

Manifestacije psorijaze su raznolike: površina lezije može biti suha ili plačljiva, mogu biti zahvaćeni različiti dijelovi tijela. Neki pacijenti imaju koljena i laktove, drugi dlanove i tabane, a treći imaju velike nabore kože ili sluznice ili ploče nokta. Ponekad psorijaza zahvaća vrlo veliko područje tijela, ponekad je lokalizirana samo na ograničenim područjima i nikad se dalje ne širi.

Bez pretjerivanja možemo reći da je psorijaza jedna od najtajanstvenijih bolesti. Znanstvenici su već shvatili što se točno događa u tijelu oboljelog od psorijaze i kako ublažiti njegovo stanje, no ostaje nejasno što uzrokuje te patološke promjene i kako se one mogu spriječiti.

Winston Churchill cijeli se život borio s psorijazom i obećao je podići zlatni spomenik liječniku koji će riješiti zagonetku ove bolesti i pronaći učinkovit tretman. Nažalost, nagrada nikada nije našla svog vlasnika.

Zašto se pojavljuje psorijaza?

Znanost ne zna točne razloge, međutim, tijekom godina proučavanja problema formirano je nekoliko hipoteza:

 • autoimuna teorija. Sve se radi o povećanju koncentracije T-limfocita, što dovodi do stalne upale zahvaćenog područja kože. Čini se da tijelo počinje doživljavati vlastitu kožu kao agresora.
 • Nasljedna teorija koja objašnjava psorijazu kao defekt u DNK.
 • Endokrina teorija, prema kojoj psorijaza nastaje zbog poremećaja u radu endokrinog sustava, posebice hipofize i štitnjače.
 • teorija razmjene. Znanstvenici su otkrili da pacijenti s psorijazom imaju problema s metabolizmom lipida i dušika, kao i povećanim sadržajem toksina u tijelu.

Sve ove teorije imaju pravo na postojanje, ali do sada nijedna od njih nije u potpunosti dokazana. Stoga je moderno liječenje psorijaze usmjereno na smanjenje težine simptoma, smanjenje recidiva bolesti i cjelokupno poboljšanje tijela.

Simptomi slični onima kod psorijaze detaljno su opisani u drevnim rimskim medicinskim raspravama. Međutim, u to vrijeme psorijaza se često miješala s drugim kožnim bolestima potpuno drugačijeg podrijetla. Po prvi put, psorijaza je prepoznata kao samostalna bolest tek 1799. godine, a kao neinfektivna patologija - tek krajem 19. stoljeća.

Tko je pogođen?

Psorijaza ne razlikuje spolove – podjednako često obolijevaju i žene i muškarci. Obično se psorijaza pojavljuje u mladoj dobi - vrhunac se javlja u 15-25 godina. Međutim, ako niste imali psorijazu u mladosti, to ne znači da je opasnost prošla - ponekad se prva manifestacija psorijaze pojavljuje u dobi od oko 50-60 godina. Dobra vijest je da ljudi koji razviju psorijazu kasnije u životu doživljavaju manje tešku psorijazu. Prema WHO-u, ako jedan od roditelja boluje od psorijaze, rizik od razvoja bolesti kod djeteta iznosi približno 14%, a ako oboje - 41%. No, od psorijaze boluju i djeca roditelja koji se nikada nisu susreli s ovom smetnjom. Prema statistikama, psorijaza najčešće pogađa osobe s tankom, svijetlom, suhom kožom.

Prvi simptomi bolesti

Psorijaza počinje neprimjetno: u prvoj fazi razvoja, bolest zahvaća male dijelove kože, obično na naborima udova, tjemenu i duž linije kose. Ponekad se prve manifestacije psorijaze javljaju na mjestu stalne mehaničke iritacije kože, drugim riječima, gdje odjeća pritišće i trlja. Najprije osoba osjeti svrbež i osjećaj zatezanja kože, zatim se pojavljuju mali uzdignuti otočići pocrvenjele kože koja se ljušti. Na tim mjestima pojavljuju se sive mrtve ljuskice kože, nalik na mrvice voska, koje se lako odvajaju. Ponekad se takvi plakovi navlaže, na njihovoj površini nastaju lamelarne ljuske-kore žućkaste boje. Kada se potonji uklone, izložena je površina koja plače i krvari. Postupno, plakovi rastu i spajaju se jedni s drugima, zahvaćajući sve veća područja kože.

Znakovi psorijaze različitih vrsta

Postoji nekoliko vrsta psorijaze:

 • seboroična psorijaza. Najčešće se javlja na tjemenu. Očituje se svrbežom i ljuštenjem, širi se na područje iza ušiju i kožu uz liniju dlačica.
 • eksudativna psorijaza. Kod ove vrste psorijaze, zahvaćena područja kože ne samo da se ljušte, već se i mokri, a na površini papula (čvorići od osipa) pojavljuju se žućkaste kruste.
 • Intertriginozna psorijaza. Tipičnije za djecu. Kod ove vrste psorijaze plakovi su svijetlocrveni s malo ili bez ljuskanja. Ponekad su plakovi mokri. Roditelji ovu vrstu psorijaze često brkaju s pelenskim osipom.
 • plantarna psorijaza. Javlja se na tabanima i dlanovima. Očituje se zadebljanjem kože, suhoćom, pukotinama.
 • Kronična psorijaza očituje se velikim plakovima koji ne nestaju jako dugo, ponekad se na njima pojavljuju neoplazme - bradavice i papilomi.
 • Rupioidna psorijaza je oblik kronične psorijaze. Na plakovima se pojavljuju kore, a postupno plak postaje sve veći, poprimajući oblik stošca.
 • Gutatna psorijaza karakterizira obilan osip koji se sastoji od mnogo malih papula.
 • Psorijaza ploča nokta (psorijatična onihija) uzrokuje deformaciju noktiju, pojavu žuto-smeđih mrlja ispod njih. Česta vrsta psorijaze, koja se javlja u 25% bolesnika s ovom bolešću.
 • Psorijaza sluznice zahvaća usnu šupljinu i uzrokuje pojavu papula na sluznicama.

Učestalost manifestacija psorijaze

Tijek psorijaze je cikličan. U progresivnom stadiju pojavljuju se svrbežni plakovi ili mali osip koji se postupno spajaju u jedno mjesto. Nakon 1-4 tjedna, širenje plakova prestaje, oni su prekriveni srebrnastim ljuskama. Ovo je takozvana stacionarna faza. Slijedi regresivni stadij, kada plakovi postupno nestaju. Međutim, nemojte se zavaravati - to uopće ne znači da je došao oporavak. Ako se psorijaza ne liječi, sve će se ponoviti ispočetka, a nakon nekog vremena faze će se početi stalno mijenjati, a pogoršanja će postati gotovo mjesečna.

Psorijaza se može i treba liječiti. Ako se mjere ne poduzmu na vrijeme, psorijaza će vrlo brzo preći u kronični stadij, a izliječiti je će biti iznimno teško. Za liječenje psorijaze danas se koriste medicinske metode, fizioterapija, kao i lokalni lijekovi za vanjsku primjenu - masti i kreme za psorijazu, čija je učinkovitost prilično visoka.

Međutim, treba napomenuti da prije nego počnete koristiti bilo koji lijek za psorijazu, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Barem zato što nespecijalist ne može sam postaviti dijagnozu.