Faze razvoja psorijaze

Psorijaza je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih kožnih bolesti. Čovječanstvu je poznato već mnogo stoljeća. Prije, kad je razvoj medicine bio na vrlo niskoj razini, nitko nije mogao utvrditi o kakvoj se bolesti radi i odakle dolazi. Mnogi su je zamijenili s gubom, budući da su se vanjski simptomi podudarali u određenim fazama. Najnoviji podaci pokazuju da oko 3% svjetske populacije boluje od psorijaze. Bolest uglavnom pogađa mlade ljude mlađe od 25 godina, ali postoje i brojni slučajevi kada su oboljele osobe starije od 50 godina. Unatoč značajnom napretku u razvoju medicine, još uvijek nema jedinstvenih podataka o uzrocima bolesti.

simptomi i manifestacije psorijaze

U ovom ćemo članku s vama razmotriti poznate uzroke i opise simptoma bolesti. Također ćemo detaljno analizirati kako se javlja ova kronična bolest i koje se faze psorijaze mogu razlikovati.

Uzroci psorijaze

Medicinski radnici i znanstvenici nastavljaju tražiti uzroke kronične psorijaze. Međutim, nikada ne uspiju sa apsolutnom sigurnošću shvatiti zašto se ova bolest razvija.

Jedino što se sigurno zna je kako nastaju psorijatične erupcije. To je zbog činjenice da imunološki sustav tijela abnormalno funkcionira, što rezultira autoimunom reakcijom. Stanice tijela počinju agresivno utjecati na vlastita tkiva, javljaju se upalni procesi koji se odražavaju na koži u obliku brtvi, osipa i ljuštenja.

Danas su poznati sljedeći razlozi za razvoj psorijaze:

 1. Genetska predispozicija. Ako su vaši roditelji ili najbliži rođaci imali psorijazu, vjerojatnije je da ćete dobiti bolest.
 2. Stresne situacije i neuropsihička napetost. Vrlo popularan razlog i za druge bolesti. S obzirom na to koliko stresnih situacija ima u životu moderne osobe, ne čudi da sve veći broj ljudi pati od psorijaze.
 3. Poremećaji endokrinog sustava. Oni uzrokuju kršenje hormonske pozadine tijela, zbog čega se mogu pojaviti razne bolesti.
 4. Poremećeni metabolizam, vitamini, minerali i elementi u tragovima. Posebnu pozornost treba obratiti na nedostatak silicija. Njegov nedostatak dovodi do činjenice da je struktura kože poremećena, žile postaju slabije, a vezivno tkivo u opasnosti od raznih bolesti. Glavni uzrok nedostatka silicija može biti neuravnotežena prehrana ili crijevni paraziti koji isisavaju sav silicij iz tijela.
 5. Crijevni paraziti. Mikroorganizmi poput svinjske i goveđe trakavice, okruglih crva, bičera, kao i lamblije, kao rezultat svog aktivnog života, u tijelo emitiraju mnoge otrovne tvari. Oni uzrokuju upale i alergijske reakcije te slabe imunološki sustav. Kao rezultat, povećava se rizik od razvoja psorijaze.
 6. alergijska reakcija kao provokativni čimbenik u razvoju psorijaze
 7. Virusne infekcije. Neki virusi značajno oslabljuju obranu tijela, što u konačnici dovodi do različitih bolesti, uključujući psorijazu.

Kako se psorijaza razvija i simptomi bolesti

Unatoč činjenici da psorijaza djeluje vrlo neestetski i uzrokuje puno neugodnosti pacijentu, ne prenosi se kontaktom. Odnosno, psorijazu nećete dobiti ako se zagrlite ili rukujete sa svojim prijateljem koji boluje od ove bolesti. Možete i dalje koristiti iste kućanske predmete i proizvode za osobnu njegu, poput ručnika.

Ako se sjećate školskog tečaja iz biologije, većina nas zna da je koža vrlo složen organ ljudskog tijela. Svi poremećaji u radu tijela dovest će do činjenice da će i ono funkcionirati s poremećajima. S određenom učestalošću, sve stanice kože postupno odumiru, a nove se pojavljuju umjesto starih. Stare stanice diskretno se uklanjaju s površine tijela. Prosječni zamjenski ciklus za sve stanice kože traje oko mjesec dana.

Bez obzira na uzrok psorijaze u svakom pojedinom slučaju, svi poremećaji u funkcioniranju tijela dovode do slabljenja njegove zaštitne funkcije. Kao rezultat toga, životni ciklus stanica kože značajno se smanjuje, do nekoliko dana. Mrtve stanice nemaju vremena za potpuno uklanjanje, a na površini tijela pojavljuju se specifični pečati - takozvani psorijatični plakovi. Prilično su bolni, koža oko njih je malo upaljena, a također se primjećuje i ljuštenje.

Rana psorijaza prvenstveno se javlja na zapešćima, laktovima, koljenima i poplitealnim prostorima. Postupno se osip pojavljuje na drugim dijelovima tijela i u većini slučajeva pokriva veći dio njegove površine.

rani znakovi i simptomi psorijaze

Osim skaliranja psorijatičnih plakova, bilježe se i sljedeći simptomi bolesti:

 1. Krvareće rane na mjestu najvećeg oštećenja kože. Može nastati kao rezultat pucanja i ogrebotina kože.
 2. Kršenje noktiju. Postaju lomljivi, ljušte se, obezbojavaju se, a na njihovoj površini pojavljuju se razne jamice.
 3. Svrbež, koji vrlo često postaje neizdrživ, posebno noću.
 4. Upala oštećene kože i bolova u zglobovima. Usput, ako kronična psorijaza utječe na zglobove, njezin se oblik smatra teškim, bez obzira na to koliko je posto tijela zahvaćeno.

Faze psorijaze

Tijek bolesti podijeljen je u tri glavna stadija - progresivni, stacionarni i regresivni. Prva faza karakterizira činjenica da se bolest počinje pogoršavati, druga je razdoblje trajnog stanja tijela, u kojem simptomi ne postaju više ili manje. Treća faza je faza slabljenja bolesti, kada ona prelazi u stanje mirovanja. U nekih bolesnika vanjski simptomi mogu potpuno nestati. Uz to, neki stručnjaci prepoznaju takozvanu početnu fazu, kada se simptomi bolesti tek počinju pojavljivati, a određeni broj pacijenata uspio se od nje potpuno oporaviti. U mnogim je slučajevima granica između faza prilično nejasna. Pogledajmo sada faze psorijaze odvojeno.

Početna faza

U ranoj fazi razvoja, bolest tek počinje utjecati na kožu. Počinje se pojavljivati osip veličine približno glave pribadače, ali s vremenom može postati veći. Prvi simptomi su osip na laktovima i u poplitealnim udubinama. Značajno je da plakovi možda neće narasti dulje vrijeme. Oni su ružičaste boje, ali s vremenom su prekriveni sivo-bijelim premazom. To ukazuje na to da stanice kože prebrzo odumiru, njihov se životni ciklus osjetno smanjuje, zbog čega novi epitel nema vremena za rast. U ovoj fazi morate početi oglašavati alarm i odmah se obratiti dermatologu koji će vam pomoći u odabiru liječenja.

Faza napretka

Progresivni stadij je razdoblje pogoršanja bolesti. Progresivni stadij karakteriziraju sljedeći simptomi:

 1. Na mjestu mehaničkih oštećenja kože mogu se pojaviti novi psorijatični plakovi - opekline, ogrebotine, injekcije, posjekotine, ogrebotine i tako dalje. Osim toga, mogu se pojaviti i zbog činjenice da se na nekim mjestima koža trlja odjećom, pa čak i ako aktivno koristite krpu za kupanje. Taj se proces naziva Koebnerov fenomen i može trajati od 3 do 21 dan.
 2. simptomi progresivnog stadija psorijaze
 3. Broj plaka postaje veći, oni povećavaju veličinu i stapaju se međusobno. Te se papule prilično lako guliti s površine kože i krv će stršati. Na njihovoj se površini vide suhe ljuske, ali se na rubovima ne ljušte. Značajno je da se između zdrave kože i bolesne kože uočava vrlo jasna linija.
 4. Jaki, dugotrajni svrbež. Obično se pojačava noću, kao i u vrućoj sezoni. Vrlo je neugodno, nametljivo i ujedno vrlo bolno. Zbog nje se narušava uobičajeni ritam života, a pacijentu se oduzima mir. Osim toga, ako ogrebete kožu, tada će se pojaviti novi psorijatični plakovi.
 5. Postupno povećanje zahvaćenog područja. Psorijaza počinje oštećivati površinu leđa, prsa, udove, glavu i druge dijelove tijela.
 6. Oštećenje noktiju. Postaju lomljivi, lomljivi, gube svoju prirodnu boju, a također se ljušte iz nokta.
 7. kako se psorijaza manifestira na noktima
 8. Oštećenje zglobova. Ova vrsta bolesti naziva se psorijatični artritis. Bol u zglobovima postupno se povećava kako se oni deformiraju. Zbog nedostatka liječenja, stanje se samo pogoršava.

Nepomični stupanj

U ovoj se fazi opaža stabilnost: ne pojavljuju se nove lezije, psorijatični plakovi su potpuno prekriveni ljuskavim slojem i nestaju neke neugodne senzacije.

Također se mogu primijetiti sljedeći simptomi:

 1. Pojačano ljuštenje. S progresivnom fazom bolesti, ljuskice nisu u potpunosti prekrivale oštećene lezije; uz rubove se vidio crvenkasti obrub koji odvaja psorijatični plak od zdrave kože. Sada su sva oštećena područja u potpunosti prekrivena ljuskavim ljuskama.
 2. Nedostatak rasta veličine plaka. Oni ostaju na istoj razini.
 3. Odsutnost Koebnerovog fenomena, odnosno kada je koža oštećena, ne pojavljuju se novi psorijatični plakovi.
 4. Otprilike polovica pacijenata može imati takozvani pseudo-atrofični Voronov vjenčić. Riječ je o obodu svijetle boje oko ploče, širine ne više od 2 mm.

Regresivna faza

Najugodnija i dugo očekivana faza nakon dugotrajnog liječenja. Možemo reći zadnja faza. Pogoršanje bolesti i nekoliko faza liječenja već kasne, a zdravstveno stanje se znatno poboljšava. Sada će glavni zadatak biti spriječiti naknadno pogoršanje psorijaze. U nekih bolesnika plak nestaje gotovo na nuli. Regresivni stadij psorijaze ima niz drugih značajki. Koji?

 1. Pseudo-atrofični vjenčić. Ljuske praktički nestaju, a oko mjesta na kojima su se nalazile psorijatične ploče pojavljuju se lagani nabori svjetlosti. S obzirom na činjenicu da je ovaj simptom karakterističan i za prethodnu fazu, regresivni stadij ne bi trebao biti određen samo po njemu.
 2. Gotovo potpuno nestajanje ljuštenja.
 3. Svjetlosne pjege pojavljuju se umjesto psorijatičnih plakova.
pigmentacija kože u regresivnom stadiju psorijaze

Liječenje bolesti

Nemoguće je potpuno se riješiti psorijaze modernom medicinom. Jedino što je nedavno postignuto jest dugotrajna remisija. U nekim uspješnim slučajevima može trajati gotovo cijeli život. Ali ako ste još uvijek daleko od takvog poboljšanja, budite spremni na to da se razdoblja pogoršanja mogu dogoditi gotovo svakog mjeseca ili čak i češće. Ali što ako se vaša psorijaza tek počinje razvijati? Koje korake treba poduzeti ako sumnjate na prvu fazu bolesti?

Najvažnije pravilo je nikada ne baviti se lijekovima. Farmaceutsko tržište ima prilično velik broj lijekova namijenjenih borbi protiv ove dermatološke bolesti. Bez potrebnog znanja vrlo je lako svojim lijekovima izazvati suprotan učinak, kada se umjesto očekivanog poboljšanja vaše stanje znatno pogorša.

Najveća pogreška u psorijazi je početi samostalno uzimati hormonalne lijekove. Obično dolaze u obliku masti. Bez savjetovanja sa stručnjakom i uz nepravilno liječenje mogu se pojaviti vrlo ozbiljne nuspojave: hormonska neravnoteža, ovisnost, atrofija kože, a ako se lijek naglo otkaže, tada se može pojaviti takozvani sindrom povlačenja. Čak i ako je moguće postići neke pozitivne promjene, bolest se može vrlo brzo vratiti, ali bit će puno teže nastaviti. Stoga je prva stvar koju trebate učiniti posjetiti dermatologa.

tretmani kožne psorijaze

Nakon što kontaktirate stručnjaka, on će vam propisati niz pregleda, nakon čega će, ovisno o indikacijama i težini toka bolesti, propisati individualni tretman. Na to može utjecati mnogo čimbenika: dob, područje u kojem živite, uvjeti rada, spol, kao i individualne karakteristike organizma. Osim toga, trebali biste uzeti u obzir moguće alergijske reakcije na lijekove, kao i prisutnost loših navika. U fazi regresije, glavna stvar je ne naštetiti.

Sve metode liječenja mogu se podijeliti u tri glavne skupine:

 1. Lokalno liječenje - koristi se u svim slučajevima bolesti, bez obzira na težinu i stadij psorijaze. Koriste se razne kreme i masti, hidratantne, hormonske masti na bazi glukokortikoida, biljni pripravci.
 2. Terapijski postupci propisani su za oblik psorijaze bilo koje težine. To uključuje ultraljubičasto zračenje, lasersku terapiju, fotokemoterapiju, kao i razne metode hardverskog pročišćavanja krvi.
 3. laserska terapija kao metoda liječenja psorijaze
 4. Sustavna terapija - koriste se ozbiljniji lijekovi koji pripadaju skupinama monoklonskih antitijela, citostatika, hepatoprotektora, enterosorbenta i antihistaminika.

Pored toga, aktivno se preporučuje i spa tretman. Jednako važna točka je i prevencija psorijaze.

Prevencija psorijaze

Ako vam je dijagnosticirana psorijaza, prije svega nemojte samostalno liječiti. To je vrlo opasno i može imati vrlo ozbiljne posljedice.

Druga stvar koju morate imati na umu jest redovito nadgledanje stanja vaše kože. Pokušajte ne ogrebati kožu koja vas svrbi. Pogotovo u razdoblju regresije.

Svakako se zaštitite od prehlade. Svaka prehlada je slabljenje imunološkog sustava, što negativno utječe na tijek psorijaze.

prehrambena korekcija kao metoda prevencije psorijaze

Prehrana mora biti uravnotežena. Iz prehrane je potrebno izuzeti slatkiše, začinjenu hranu, kao i hranu koja sadrži veliku količinu konzervansa i drugih štetnih tvari. Ni u kojem slučaju ne smijete piti alkohol.

Vodite zdrav način života i redovito vježbajte. Pokušajte što manje boraviti na suncu, jer opekline samo pogoršavaju ionako tešku bolest.

Sjetite se da je najlakše izliječiti prvu fazu bolesti. Dalje će biti teže.

Zaključak

Nadamo se da će vam materijal pomoći na vrijeme prepoznati simptome psorijaze. Uz to, znat ćete na što trebate paziti kako biste si olakšali patnju.