Psorijaza: fotografija, što je to i kako se dijagnosticira bolest

kako izgleda psorijaza

Ljuskavi lišaj jedan je od najčešćih kroničnih dermatoza. 5-7% (prema različitim autorima) stanovništva cijelog planeta pati od njegovih simptoma različite težine. Ova je bolest poznatija pod nazivom psorijaza. I ako je prethodno patologija proučavana samo sa stajališta kožnih lezija, sada se češće smatra sistemskim procesom koji pokriva gotovo sve organe. Stoga liječnici ponekad koriste izraz "psorijatična bolest", koji u većoj mjeri karakterizira kliničke simptome i patofiziološke procese.

Glavni uzrok patologije naziva se specifična autoimuna reakcija, čija je sklonost naslijeđena. Drugim riječima, na pitanje koliko je psorijaza zarazna, liječnici nedvosmisleno odgovaraju - bolest apsolutno nije opasna za druge. Za pojavu njegovih simptoma neophodna je kombinacija nasljednih mutacija gena i utjecaja određenih provocirajućih čimbenika koji pokreću lanac imunoloških reakcija.

Glavna poveznica u patogenezi takvog dermatitisa je sklonost keratinocita, koji čine glavninu epidermalnih stanica, povećanoj proliferaciji, odnosno dijeljenju. U tom slučaju, patološki procesi mogu pokriti bilo koji dio tijela - vlasište (seboreični oblik), nokte na prstima ruku i nogu, plantarnu i palmarnu zonu itd. Ali najčešće je psorijaza simetrično lokalizirana na fleksionim površinama udova, oko velikih zglobova (laktovi, koljena u području potkoljenice), duž kralježnice, uključujući stražnji dio vrata.

Ovisno o patogenetskim mehanizmima razvoja patologije, psorijaza se dijeli na dvije vrste. Prva se javlja u gotovo 70% bolesnika. Njegova pojava povezana je sa složenim sustavom HLA antigena; ovaj oblik bolesti karakterizira manifestacija u relativno ranoj dobi. To se obično događa u dobi od 20 do 25 godina, ali u posljednje vrijeme postoji tendencija pojave osipa u obliku plaka ili suza, karakterističnog za psorijazu, čak i kod dojenčadi (obično kože na stražnjici, genitalijama i licu je pogođena). Fotografije takvih simptoma lako možete pronaći na mreži.

širenje psorijaze

Osim vanjskih manifestacija, razvoj bolesti obično prati značajna kršenja unutarnjih organa, to su:

 • Poremećaji endokrinog sustava. U adolescentnih djevojčica i žena pogoršanja patologije često su povezana s menstrualnim ciklusom, razdobljem dojenja itd. U većine bolesnika otkriva se i smanjenje glukokortikoidne funkcije nadbubrežnih žlijezda (moderni znanstvenici pokušavaju povezati tu činjenicu s mehanizmom razvoja bolesti).
 • Metabolički poremećaji. To su značajni poremećaji metabolizma dušika, smanjenje sadržaja albumina uz istodobno povećanje razine α-, β- i γ-globulina. Također, otkrivaju se promjene u metabolizmu lipida, koje se očituju u obliku hiperkolesterolemije i hiperlipidemije. Tijekom kliničkih studija, koje su provedene krajem 90-ih, stručnjaci su utvrdili vezu između težine manifestacija koje karakteriziraju psorijazu i razine slobodnog kolesterola.
 • Destruktivne promjene u vezivnom tkivu. Artropatija se javlja u prosjeku u 5-10% bolesnika, a ako se s vulgarnim oblikom patologije javlja u 6-7% slučajeva, onda s pustularnom - u 32%. Psorijatični artritis može se pojaviti na različite načine, ozbiljnost kliničkih manifestacija posljedica je genetskih karakteristika. Ali obično bolest počinje agresivno i u roku od 2 godine uzrokuje ozbiljne destruktivne promjene u zglobovima, što često dovodi do invaliditeta. Osim toga, postoji jasan odnos između intenziteta upalnog procesa u hrskavičnom tkivu i epidermisu.
 • Abnormalnosti u aktivnosti kardiovaskularnog sustava. Već u početnim fazama psorijazu prate poremećaji ritma u obliku tahi- ili bradikardije, povećanje veličine klijetki, fibrotične promjene u strukturi miokarda i defekti mitralne valvule.
 • Poremećaji gastrointestinalnog trakta. U 93% bolesnika s dijagnozom psorijaze otkrivaju se atrofične promjene na sluznici probavnog sustava. Također je zabilježeno smanjenje izlučivanja klorovodične kiseline, esencijalnih enzima. Poremećen je proces apsorpcije hranjivih sastojaka, što dovodi do nedostatka vitamina. Uz to se smanjuje i funkcionalna aktivnost jetre.

Vrste psorijaze

 • Alergijski
 • Na nogama
 • Na genitalijama
 • Lakti
 • Na glavi

Dijagnostika

psorijaza na tijelu

Psorijaza se obično dijagnosticira specifičnim kliničkim manifestacijama bolesti, koje se značajno razlikuju od simptoma običnog dermatitisa, čiji je vodeći simptom intenzivan svrbež. No relativno su nedavno usko fokusirani laboratorijski testovi krvi postali općenito dostupni za identificiranje specifičnih markera autoimunih procesa. To je određivanje koncentracije različitih interleukina, nekih oblika HLA i faktora nekroze tumora.

U teškim slučajevima koristi se dijagnostička biopsija. To je obično potrebno za razlikovanje od lišaja planusa i ružičastog lišaja, seboroičnog dermatitisa, toksikodermije i drugih vrsta dermatoza i bakterijskih pustula. Ako se sumnja na psorijatični artritis, potreban je rendgenski i ultrazvučni pregled zglobova.

U nekim se gradovima široko nudi hemoskopiranje. Ovo je dijagnostička metoda koja se temelji na otkrivanju raznih bolesti, uključujući psorijazu, kapljicom krvi. No u znanstvenim medicinskim krugovima ova se tehnika tretira s popriličnom količinom skepticizma.

Psorijaza je kronična bolest sklona stalnim recidivima, a liječnici ponekad teško mogu reći što ih može provocirati. Stoga se pacijentima toplo preporučuje da se pridržavaju stroge dijete i ograniče uporabu kozmetike. Za njegu kože kod kuće prikazani su samo posebni šamponi i kreme.

Liječenje psorijaze je složeno i uključuje upotrebu i vanjskih sredstava i lijekova u obliku injekcija i tableta. Dakle, za lokalnu terapiju obično se propisuju masti s kortikosteroidima, kao i lijekovi koji pomažu omekšati kožu. Teški oblik bolesti, posebno psorijatični artritis, zahtijeva upotrebu jakih imunosupresiva i citostatika. Propisani su kompleksi s vitaminima.

U fazi remisije, patologije je dopušteno liječiti u sanatoriju. Pacijentu se nude sunčanje ili solarij, nanošenje katrana na zahvaćena područja kože, razni fizioterapeutski postupci. Psihoemocionalno stanje pacijenta također igra važnu ulogu u procesu terapije.

Bolest psorijaze: klasifikacija i simptomi

Postoji mnogo sustava klasifikacije ove patologije, ali smatra se da je najprikladnija i stoga uobičajena podjela zasnovana na karakteristikama tečaja, prognozi i kliničkoj slici.Dakle, bolest psorijaze je sljedećih vrsta:

 • psorijaza vulgaris, koja po prirodi osipa može biti obrnuta, mrljasta, seboroična itd . ;
 • psorijatični artritis s primarnim zahvaćanjem zglobova;
 • psorijatična eritrodermija, za koju su osim kožnih manifestacija karakteristične i sistemske manifestacije;
 • pustulozna psorijaza, koja se pak dijeli na generaliziranu (bolest tipa Tsumbush) i palmarno-plantarnu (psorijaza Barberovog tipa). Razlika između ovih oblika leži u daljnjoj prognozi. Prva pripada brzo napredujućim vrstama bolesti i stoga je smrtonosna, dok su klinički znakovi druge podložni kontroli droga.
vrste psorijaze

Bolest psorijaze kod većine bolesnika karakterizira simetričan raspored papuloznog osipa. No, liječnici naglašavaju da može biti zahvaćeno bilo koje područje ne samo kože, već i noktiju. Glavni element osipa je takozvana ružičasta epidermalna papula. Ravnog je oblika, hrapave površine i prekrivena je srebrnobijelim ljuskama koje se lako ljušte kad se ostružu. Ova sjena nastaje zbog nakupljanja mjehurića zraka.

Veličina papula ovisi o stadiju bolesti. Isprva je nekoliko milimetara, ali s vremenom se osip širi i stapa u velike plakove različitih oblika. Psorijazu također može pratiti kombinacija odvojeno smještenih papula i opsežnog osipa.

Karakteristična značajka patologije je Kebnerov fenomen, naziva se i psorijatična trijada.

Dakle, kada se struže plak, događaju se sljedeće promjene:

 • započinje obilno razdvajanje srebrnastih ljuskica, nalik strugotinama svijeće (fenomen "stearinske mrlje");
 • nakon uklanjanja ljuskice otvara se mokra "lakirana" površina (fenomen psorijatičnog filma);
 • daljnjim struganjem kože započinje kap po kap (fenomen "krvave rose").

Druga klasifikacija patologije temelji se na izgledu osipa i veličini nastalih papula. Primjerice, postoje takve vrste psorijaze: točkasti, kada su elementi osipa slični glavi oštrice, prstenasti kada se od osipa formiraju krugovi, zemljopisni kada se papule stope u sliku koja izgleda poput karte itd.

U 85% bolesnika lezije kože lokalizirane su na rukama i nogama, u 70% slučajeva protežu se na trup. U polovice bolesnika (uglavnom djevojčica i žena) patologija pokriva genitalije. Često se takvi osipi kombiniraju s stvaranjem papula u zoni rasta dlake na kruni, sljepoočnicama, stražnjem dijelu glave, obično je ovdje osip žarišne prirode. Poraz dlanova i tabana zabilježen je u otprilike svakog desetog bolesnika, u tom slučaju nastaju opsežne zaobljene, ljuskave ploče, prekrivene žljebovima.

Ovo je važno

Psorijaza je genetski uvjetovana autoimuna bolest, tako da nije zarazna za druge ljude. Simptomi se mogu kontrolirati određenim lijekovima, ali neki od njih mogu se izdati u ljekarni samo na recept liječnika.

Bolest psorijaze: uzroci, težina, utjecaj na životni stil osobe

Točni uzroci patologije utvrđeni su relativno nedavno. Tek pojavom sredstava za proučavanje nasljednih genetskih mutacija stručnjaci su mogli objasniti zašto se psorijaza razvija. Sada je točno utvrđeno da je uzrok razvoja patologije autoimuni proces u pozadini nasljedne predispozicije.

Razlozi

Simptomi lezija na koži javljaju se nakon izlaganja određenim čimbenicima koji potiču procese pojačane podjele keratinocita i kao rezultat slabljenja mehanizama koji ih suzbijaju.

Uzroci koji mogu uzrokovati psorijazu uključuju:

psorijaza na laktovima
 • živčana ili mentalna trauma, jak stres;
 • endokrine patologije (dijabetes melitus, poremećaji štitnjače);
 • kronične zarazne bolesti, obično izazvane streptokokom;
 • gljivične infekcije sustavne ili lokalne prirode;
 • stanja imunodeficijencije;
 • poremećaji metaboličkih procesa, posebno lipida i proteina;
 • oštra promjena u hormonalnoj pozadini;
 • dugotrajno neliječene parazitske zaraze.

Trenutno se iznose hipoteze o mogućem učinku različitih virusa na genetski aparat epidermalne stanice.

Ovisno o težini kliničkih simptoma i području lokalizacije kožnih lezija, psorijaza se može pojaviti u tri faze:

 • Svjetlost, karakterizirana pojavom pojedinačnih papula, gotovo potpunim odsustvom svrbeža i područjima ljuštenja kože.
 • Srednjiprati oštećenje od 3% do 10% površine kože, pa su simptomi puno jači, javljaju se poremećaji probavnog i kardiovaskularnog sustava.
 • Teški tokpatologije karakterizira prisutnost žarišta upale na više od 10% površine epiderme. Izraženi su popratni poremećaji organa.

Bolest psorijaza, kao i druge dermatološke patologije, ima značajan utjecaj na kvalitetu života, jer je koža glavni vidljivi dio tijela. A njezino stanje nesumnjivo utječe na privlačnost osobe. A njegovo samopoštovanje u velikoj mjeri ovisi o stupnju prihvaćenosti u društvu, širini kruga prijatelja, uređenju osobnog života.

psorijaza na koži

Neestetske kliničke manifestacije psorijaze, uočljive golim okom, dovode do posebnog položaja osobe među ostalima. Pacijent osjeća da ga se neprestano gleda, a ponekad i ismijava i osuđuje. Stoga pacijent mora nedostatke prikriti odjećom i bradom. Uz to, svakodnevni problemi nepoznati zdravim ljudima neprestano se javljaju odabirom frizera, kozmetičara, mjesta za kupanje i u bazenu i u otvorenoj vodi.

Svi ovi čimbenici imaju značajan utjecaj na psihosomatsko stanje osobe. U timu postoje stalni problemi s adaptacijom, što je posebno važno za tinejdžera. Ljudi se često susreću s poteškoćama u zasnivanju obitelji, pronalaženju posla itd. Neželjene reakcije od upotrebe različitih lijekova namijenjenih ublažavanju bolesti psorijaze utječu na ljudsko stanje ne na najbolji način.

Kožna bolest psorijaza: glavni načini liječenja, recepti i prehrana

Do danas je nemoguće potpuno se riješiti ove patologije, a terapija je usmjerena na suzbijanje procesa nekontrolirane diobe epidermalnih stanica. Stoga je potrebno osigurati da kožna bolest psorijaza prijeđe u fazu remisije i produžiti ovu fazu što je duže moguće.

psorijaza na leđima i koži

Lijekovi

Danas ne postoji općenito prihvaćen režim liječenja patologije, pa liječnici odabiru sredstva za lokalnu ili sustavnu primjenu na temelju težine simptoma bolesti, stanja osobe i površine zahvaćene površine kože. Pripravci za vanjsku primjenu prikladni su samo za blagu psorijazu. U ostalim slučajevima potrebno je kombinirano liječenje.

Obično se dodjeljuje:

 • hidratantne i protuupalne kreme s keratolitičkim djelovanjem na bazi lanolina, salicilne kiseline, katrana od ugljena itd . ;
 • masti s kortikosteroidima, koje imaju izražena protuupalna svojstva, takvi su lijekovi najčešći način uklanjanja simptoma kožne bolesti psorijaze;
 • lokalna primjena derivata vitamina D kako bi se spriječile nuspojave od upotrebe hormonalnih krema;
 • oralni retinoidi, koji inhibiraju diobu epidermalnih stanica i stabiliziraju stanične membrane;
 • citostatici koji potiskuju autoimune reakcije;
 • multivitaminski kompleksi;
 • antihistaminici;
 • lijekovi koji sadrže enzime;
 • hepatoprotektori;
 • enterosorbenti;
 • psihotropni lijekovi.

Ovo je važno

Kožna bolest psorijaza nije zarazna, stoga se antibiotici u njenom liječenju ne koriste, potrebni su samo u slučaju komplikacija.

Narodni

Breza katran je najčešće preporučena alternativna terapija. Navečer ga treba nanijeti na zahvaćena područja kože, pustiti da se malo upije, a zatim prekriti platnenim ili pamučnim pelenama. Sve to zamotajte na vrh pergamentom ili samo debelim papirom, ali ni u kojem slučaju nemojte koristiti celofan za ove svrhe. Pokriti vunenim šalom i učvrstiti zavojem. Postupak se ponavlja tri puta, nakon čega se trebate okupati sapunom. Nastavite ovaj tečaj do mjesec dana. Umjesto brezinog katrana, na lezije se može nanijeti ribani sirovi krumpir.

Kožna bolest psorijaza zahtijeva hipoalergenu prehranu. Ali istodobno bi trebao biti bogat svim potrebnim vitaminima i mineralima. Osnova prehrane je povrće i voće, osim rajčice, patlidžana, paprike, citrusa, crvenih jabuka, malina, jagoda itd. Možete jesti začinsko bilje, korjenasto povrće, češnjak i luk.

psorijaza na nogama

Nemasno kuhano meso i mahunarke dobri su izvori proteina. Dijeta također može uključivati žitarice, proizvode od brašna od cjelovitog zrna, prirodno suho voće, biljna ulja. Međutim, trebali biste se suzdržati od meda. Također se preporučuje unositi najmanje jednu i pol litru vode dnevno, smanjiti količinu soli i životinjskih masti. Alkoholna pića, čokolada i drugi proizvodi s kakaom su kontraindicirani. Apsolutno je potrebno prestati pušiti.

Prevencija patologije posebno je potrebna ljudima čiji najbliži rođaci iz prve ruke znaju što je psorijaza kožna bolest. Prije svega treba izbjegavati nervozna preopterećenja, ako je potrebno, kontrolirati emocionalno stanje sedativima. Osim toga, morate izbjegavati konzumaciju hrane, upotrebu kozmetike i lijekova koji mogu izazvati simptome alergijske reakcije. Također je potrebna pravovremena sanacija žarišta virusne ili bakterijske infekcije.