Psorijaza: kako to izgleda u početnoj fazi, fotografije simptoma, značajke liječenja

Psorijaza je teška sistemska dermatološka bolest. Bolest karakterizira kronični tijek, teška je, s periodima pogoršanja, nakon čega slijedi remisija. Psorijaza može poprimiti različite oblike, zahtijeva integrirani pristup liječenju i opasna je s nizom komplikacija.

Što je psorijaza?

što je psorijaza, suština bolesti

Psorijaza je dermatološka bolest koja se može javiti kod odraslih i djece.

Psorijaza je neinfektivna upalna bolest epiderme. Patologiju karakteriziraju promjene na koži, što se očituje u obliku ljuštenja i nodularnih formacija.

Osobitost psorijaze je kronični valoviti tijek. Bolest se ne može izliječiti u potpunosti; terapija je usmjerena na smanjenje simptoma i vidljivih manifestacija bolesti. Razdoblja pogoršanja slijede razdoblja remisije, koja mogu trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Trajanje remisije je kriterij za procjenu učinkovitosti odabranog režima liječenja.

Psorijaza se prvi put pojavljuje u mladoj dobi. Bolest može napredovati, dajući komplikacije na zglobovima. Prema statistikama, psorijaza u prosjeku skraćuje očekivano trajanje života za 7 godina.

Unatoč činjenici da je nemoguće izliječiti patologiju, ne smijete dopustiti da bolest krene svojim tijekom. Ako se pojave alarmantni simptomi, trebate se obratiti dermatologu. Ispravno odabrani režim liječenja omogućit će vam puni život, bez osvrtanja na upalu epiderme.

Uzroci psorijaze

Točni razlozi za početak patološkog procesa nisu utvrđeni. Postoji nekoliko teorija o podrijetlu ove patologije.

 1. Autoimuna priroda razvoja bolesti.Ova je teorija prilično raširena. Mnogi su liječnici skloni vjerovati da je upala epiderme posljedica imunopatološkog kvara u tijelu, uslijed čega ljudski imunološki sustav počinje nasumce napadati stanice epidermisa u različitim dijelovima tijela. Kao odgovor na ovaj napad pojavljuje se upala kože. Ovu teoriju podržava i jedna od najčešćih komplikacija psorijaze, psorijatični artritis. U tom se slučaju patološki proces širi s kože na vezivno tkivo zglobova.
 2. Genetička teorija.Ova teorija objašnjava zašto ljudi s psorijazom mogu imati djecu s istom dijagnozom. U ovom slučaju, genetske osobine samo ukazuju na šansu za razvoj bolesti, ali ne predodređuju psorijazu. Primjerice, ako su roditelji skloni raznim dermatitisima, dijagnosticirana im je psorijaza ili teški oblici ekcema, postoji rizik da će djeca razviti i kroničnu upalu epiderme. Unatoč tome, prilično se često u bolesnika s psorijazom rađaju potpuno zdrava djeca koja se u svom životu možda nikada neće suočiti s dermatološkim bolestima, a o psorijazi da i ne govorimo.
 3. Neurogena teorija.Još jedno prilično često objašnjenje uzroka razvoja bolesti je neuropsihički stres. Tijekom studija provedenih sredinom prošlog stoljeća utvrđeno je da pacijenti s psorijazom imaju povećani sadržaj neurotransmitera acetilkolina u živčanim završetcima unutarnjih organa i epidermisa. Kao odgovor na neuropsihički stres, ovaj neurotransmiter teoretski može izazvati razvoj upale u epidermi. Osim toga, u bolesnika s psorijazom također su otkrivene disfunkcije u moždanom stablu i vegetativno-vaskularni poremećaji. Sve to ukazuje na prirodu bolesti sličnu neurozi.
 4. Teorija razmjene.Vjerojatno, psorijaza može biti posljedica općeg metaboličkog poremećaja. Nedostatak ili oslabljena apsorpcija određenih vitamina i minerala može dovesti do promjene strukture epiderme i učiniti je osjetljivom na negativne utjecaje zbog kojih se razvija upala.

Čimbenici provokacije

oštećenja kože kao provocirajući čimbenik u razvoju psorijaze

Nakon što ste se pozabavili navodnim uzrocima razvoja bolesti, trebali biste obratiti pažnju na čimbenike koji potencijalno mogu dovesti do početka upale. Ovdje govorimo o vrsti okidača ili okidača, pod čijim utjecajem postoji ili primarna manifestacija psorijaze, ili pogoršanje nakon remisije. Ti okidači uključuju:

 • zarazne bolesti;
 • zaraza parazitima;
 • hormonalne promjene;
 • stres;
 • alergijske reakcije;
 • imunodeficijencija;
 • oštećenje kože;
 • agresivni vanjski utjecaji na epidermu.

Zarazne bolesti dovode do poremećenog funkcioniranja imunološkog sustava. Često se nakon teških infekcija u adolescenata i mladih primijeti primarna manifestacija psorijaze. Od ovog trenutka, čovjeku se dijagnosticira, što ostaje s njim cijeli život. Infekcije nisu izravni uzrok bolesti, ali izazivaju njezine manifestacije. Također, parazitske invazije u jetri mogu potaknuti početak upale.

Mlađe žene ili adolescenti vjerojatnije će doživjeti primarnu manifestaciju psorijaze u pozadini hormonalnih poremećaja. Pubertet je povezan s izraženim promjenama u radu tijela i brzim rastom, što dovodi do poremećaja imunološkog sustava i teoretski može djelovati kao okidač za nastanak upale kože.

Kad je acetilkolin visok, stres je jedan od najočitijih pokretača.

Jaki stres uzrok je primarne manifestacije psorijaze u 65% slučajeva. Isto stanje može dovesti do prekida remisije i početka pogoršanja.

Simptomi psorijaze mogu se pojaviti i na područjima teških oštećenja kože. Toplinska izloženost, opekline, duboke rane - sve je to potencijalno opasno za osobu sklonu ovoj bolesti. Oštećenje epiderme može dovesti do početka pogoršanja i posebno je opasno u ranim fazama bolesti, jer se na mjestima ozljeda stvaraju novotvorine slične plaku. U nekih bolesnika pogoršanja su posljedica izloženosti ultraljubičastom zraku.

Je li psorijaza zarazna?

Fotografija vrlo jasno opisuje osobitost simptoma bolesti psorijaze. Ako je upala lokalizirana na otvorenim dijelovima tijela vidljivima drugima (podlaktice, šake i dlanovi, lice i vrat), pacijenti mogu doživjeti nerazumijevanje i gađenje. Ipak, usprkos specifičnim simptomima, psorijaza nije zarazna bolest, što znači da uopće nije zarazna.

Kontakt s kožom bolesnika s psorijazom apsolutno je siguran za stranca. Bolest se ne prenosi kapljično, hematogeno ili spolno, jer je posljedica unutarnjih poremećaja u tijelu, ali ne i učinak patogenih mikroba.

Mnoge ljude zastrašuje pojava kože zahvaćene psorijazom. To može imati negativan utjecaj na pacijentov osjećaj sebe, što često dovodi do psiholoških problema poput kompleksa i nezadovoljstva sobom. Osoba kojoj se dijagnosticira prvi put morat će se suočiti s problemima u društvu. U nekim slučajevima liječnici preporučuju tečaj psihoterapije kako bi prihvatio njihovu bolest i socijalnu prilagodbu.

Mehanizam razvoja psorijaze

Mehanizam razvoja bolesti psorijaze sastoji se u prekomjernoj proliferaciji glavnih stanica epidermisa, keratinocita. Ovaj proces podrazumijeva razvoj upale, koja se očituje infiltracijom kože kroz limfocite i makrofage. Vizualno se to izražava u promjeni strukture epiderme. Postaje gusta, pojavljuje se keratinizacija. Koža s psorijazom jako se ljušti.

Upalni proces dovodi do promjene mikrocirkulacije krvi u zahvaćenom području. Zbog zadebljanja epiderme dolazi do jake krhkosti kapilara, što rezultira zahvaćenim područjima koja dobivaju ljubičasto-ljubičastu boju.

Ljuskava koža na površini plaka daje sivkastu nijansu. Također, psorijazu karakterizira jaka suhoća epiderme.

Proces stvaranja novih žarišta bolesti naziva se progresivna psorijaza. Ova faza traje određeno vrijeme, a zatim se zamjenjuje stacionarnom pozornicom. Karakterizira ga odsutnost bilo kakvih promjena u prirodi osipa ili broja kožnih lezija.

Stacionarni stupanj s vremenom se zamjenjuje regresivnim. Istodobno, plakovi se smanjuju, postupno zarastaju i postaju gotovo nevidljivi. Čišćenje kože od upala početak je remisije. Koliko će trajati, nemoguće je predvidjeti unaprijed, ali prije ili kasnije remisija se opet zamjenjuje progresivnom fazom bolesti.

Tipični znakovi psorijaze:

 • kronični valoviti tijek;
 • specifičnost žarišta upale kože;
 • napredovanje sa svakim pogoršanjem;
 • promjene na epidermisu i kapilarima na zahvaćenom području.

Posebnost metoda liječenja psorijaze ovisi o obliku bolesti. Ukupno se razlikuje nekoliko kliničkih oblika s karakterističnim simptomima i obilježjima tečaja.

Klasifikacija psorijaze - klinički oblici i značajke simptoma

manifestacije pustulozne psorijaze na dlanovima

Simptomi psorijaze ovise o obliku bolesti. Ovu patologiju karakterizira širok spektar oblika i znakova, što otežava samodijagnozu.

Prema vrsti upale, postoje tri glavna oblika bolesti:

 • sličan plaku ili vulgaran;
 • pustulan;
 • u obliku suze.

Plak ili vulgarni oblik bolesti najčešći je tip psorijaze, dijagnosticiran u 80% slučajeva. Ova patologija može zahvatiti bilo koji dio tijela. Bolest karakterizira stvaranje gustog nodularnog osipa. Koža na mjestu osipa postaje upaljena i crvenila. Vremenom se kvržice stapaju u dovoljno velika žarišta koja se uzdižu iznad kože.

Općenito, kod psorijaze plaka nema svrbeža. Moguća je nelagoda zbog suhe kože. Svrab se obično primijeti uz dodatnu izloženost alergenima.

Pustularnu psorijazu kože karakterizira stvaranje malih mjehurića ispunjenih laganim eksudatom. Bolest započinje stvaranjem gustih čvorova ispod kože, koji, povećavajući veličinu, poprimaju oblik mjehurićastog osipa. U tom su se slučaju mjehurići smjestili duboko u epidermi, boli ih pritiskom i lako se oštećuju. Koža oko pustula otekne, pocrveni i ljuštenje s vremenom započinje lako odvojivim ljuskama. Najčešće bolest zahvaća kožu stopala, ruku, leđa, ali se može proširiti i na tijelo.

Guttate psorijaza svoje je ime dobila po karakterističnom izgledu osipa. Oblikovan je poput kapi, s izraženim obrubom. Koža oko elemenata osipa je natečena, crvenila, svrbi i boli. U središtu osipa, epiderma se ne mijenja. Oblik bolesti u obliku suze teče u generaliziranom obliku, odnosno patologija se širi na cijelo tijelo.

Psorijaza može zahvatiti bilo koji dio tijela. Uz to, razlikuju se sljedeći oblici bolesti prema lokalizaciji osipa:

 • psorijaza površinske fleksore;
 • psorijatična onihodistrofija;
 • artropatska psorijaza;
 • psorijatična eritrodermija.

Fleksorna psorijaza zahvaća samo nabore kože. Istodobno, osip ne izgleda poput plaka, već je mala crvena mrlja s glatkom i sjajnom površinom. Područja širenja bolesti - ingvinalne nabore, pazuhe, područje ispod mliječnih žlijezda kod žena. Patologija se odvija u prilično blagom obliku, ali opasna je dodavanjem sekundarne infekcije zbog oštećenja mjesta. Najčešće ovaj oblik bolesti pogoršavaju mikoze.

Onihodistrofija na pozadini psorijaze lezija je ploča nokta. Patologija rijetko djeluje kao neovisna bolest, najčešće je komplikacija psorijaze plaka na stopalima i rukama. Bolest se očituje promjenom boje i strukture ploča nokta. Blijede, postaju lomljivi. U naprednim oblicima to dovodi do potpunog nepovratnog uništavanja noktiju.

Arthropatska psorijaza također je rijetko neovisna bolest. Ovo je sistemska patologija koja utječe na vezivno tkivo. Ovaj oblik bolesti karakterizira upala epiderme i zglobova. Psorijatični artritis zahvaća male zglobove prstiju na rukama i nogama i dovodi do njihove deformacije. U težim slučajevima opasno je razviti invaliditet zbog gubitka motoričke funkcije u oboljelim zglobovima.

Kako izgledaju simptomi psorijatičnog artritisa jasno je iz fotografije - to su oticanje i zadebljanje prstiju, deformacija zglobova i ograničena pokretljivost

Kako počinje psorijaza: simptomi početne faze

znakovi i simptomi psorijaze u ranoj fazi

U ozbiljnoj patologiji zahvaćena područja mogu se spojiti, stvarajući simptome opsežne veličine.

Kako točno psorijaza izgleda u početnoj fazi ovisi o obliku bolesti. Psorijaza vulgaris započinje gustim čvorovima ispod kože. Izdižu se iznad epiderme, dobro se palpiraju, ali ne uzrokuju nelagodu. Koža oko čvorova brzo se počinje ljuštiti. Nakon nekog vremena, čvorići se stapaju u velika žarišta osipa, stvara se plak.

Pustularna psorijaza započinje nakupinama duboko ispod kože koje su izvana nevidljive, ali savršeno opipljive. Koža oko elemenata osipa natekne, boli od pritiska i mehaničkih oštećenja.

Guttate psorijaza je stvaranje malih osipa na velikim površinama kože. Najčešća područja lokalizacije su bedra, prsa, leđa. Osip izgleda poput kapi s izraženim obrubom.

Da biste razumjeli kako psorijaza izgleda u početnoj fazi, trebali biste znati specifičnosti kožnih promjena tijekom upale - čvorići se pojavljuju ranije, kasnije se spajaju i tek tada nastaju velike naslage.

U početnim fazama bolesti ljuštenje je umjereno izraženo, bez obzira na oblik bolesti. Kako koža napreduje, ona se mijenja, postaje gusta, pojavljuju se velika žarišta ljuštenja

Simptomi i značajke različitih oblika bolesti

Kako psorijaza izgleda na tijelu ovisi o obliku bolesti. Svaka vrsta patologije ima svoje osobine.

Značajke psorijaze vulgaris:

 • lokalizacija: noge, ruke, podlaktice, leđa, prsa, vrat;
 • oblici osipa: veliki gusti plakovi s obilnom deskvamacijom;
 • nema druge nelagode osim osjećaja stezanja;
 • Nakon zarastanja plaka, koža ostaje zamrljana.

Psorijaza vulgaris dovodi do oštećenja proizvodnje pigmenta na zahvaćenom području. Nakon što se plakovi riješe, kad potpuno zacijele i nestanu, staračke pjege podsjećaju na psorijazu. Umjesto plakova mogu postojati smeđe mrlje, svijetla područja zbog nedovoljne pigmentacije ili ljubičaste mrlje koje izgledaju poput ožiljaka.

Specifičnost simptoma pustulozne psorijaze:

 • lokalizacija: distalni krajevi udova;
 • oblik osipa: gusti mjehurići s neinficiranim (ne-gnojnim) eksudatom;
 • sekundarni simptomi: bol i svrbež, opća malaksalost, vrućica;
 • postoji opasnost od infekcije elemenata osipa.

Pustularna psorijaza najteži je oblik bolesti. U rijetkim slučajevima postaje generaliziran, utječući na kožu cijelog tijela. U tom se slučaju mjehurići mogu spojiti u velike formacije. Nakon njihovog razrješenja na koži mogu ostati ožiljci.

Psorijaza suza ima sljedeće značajke:

 • lokalizacija: noge, bedra, ramena, vrat, dlakava područja kože tijela;
 • oblik osipa: male točkice, kapljice ili krugovi, s natečenom kožom oko osipa;
 • nema boli ili svrbeža;
 • tjelesna temperatura može porasti kad se pojavi osip.

Guttate psorijaza često se razvija u pozadini smanjenog imuniteta nakon zarazne bolesti, unatoč činjenici da je sama bolest autoimuna, a ne zarazna. Ovaj oblik bolesti često se prvi put pojavljuje u adolescenciji nakon što je prebolio streptokoknu infekciju.

Dijagnostika

kako dijagnosticirati kožnu psorijazu

Iskusni liječnik vizualnim pregledom može lako prepoznati simptome psorijatičnih bolesti.

Psorijazu plaka lako je dijagnosticirati. Vizualni pregled dovoljan je iskusnom dermatologu za postavljanje preliminarne dijagnoze. Pored toga, provodi se test za takozvanu psorijatičnu trijadu. Ovo je specifična reakcija kože koja se javlja kao odgovor na struganje plaka.

Guttate psorijaza također se dijagnosticira na temelju vizualnog pregleda. S pustuloznom psorijazom provodi se diferencijalna dijagnoza s bakterijskim kožnim bolestima.

U slučaju psorijaze fleksionih površina potreban je dodatni pregled kako bi se isključila gljivična priroda upale kože. Nisu potrebna posebna laboratorijska ispitivanja, jer psorijaza ne dovodi do promjena u sastavu krvi.

Kako se liječi psorijaza?

Kako se psorijaza može izliječiti ovisi o obliku i težini simptoma. Patologija se ne može izliječiti u potpunosti, terapija je usmjerena na postizanje stabilne remisije. Osobitost psorijaze je što ne postoji univerzalni režim liječenja. Za psorijazu liječenje uključuje:

 • terapija lijekovima;
 • prehrambene prilagodbe;
 • fizioterapija;
 • lječilišni tretman.

Postoji niz osnovnih lijekova, ali oni nisu prikladni za sve pacijente. Primarni zadatak liječnika je utvrditi vrste lijekova koji su prikladni za određenog pacijenta. Štoviše, u nekim je slučajevima potrebno isprobati desetak različitih režima liječenja lijekovima prije nego što se odabere optimalni smjer terapije lijekovima.

Masti i kreme za kožu

Kako se psorijaza može izliječiti? Znanstvenici i liječnici bore se s tim problemom više od desetak godina, ali još uvijek nema lijekova koji učinkovito liječe bolest. Konzervativna terapija sugerira upotrebu masti i krema za kožu.

Sredstva za vanjsku upotrebu dijele se na indiferentna i hormonska.

Hormonske masti nisu sigurne i u nekim slučajevima uzrokuju pogoršanje simptoma, pa dermatolozi sve više napuštaju ovu metodu liječenja, odlučujući se za indiferentne masti i fizioterapiju.

Indiferentne masti su pripravci prirodnog sastava, obogaćeni raznim vitaminima i mikroelementima. Oni su usmjereni na zaustavljanje upala, smanjenje perutanja, omekšavanje kože.

Biljne masti s protuupalnim svojstvima mogu se koristiti u liječenju psorijaze. U nedostatku alergija, dopušteno je koristiti lijekove s propolisom. Široko se koriste masti s naftnim proizvodima koje učinkovito omekšavaju kožu.

U slučaju teške upale koristi se hormonska terapija. To su kortikosteroidne masti. U težim slučajevima mogu se propisati injekcije takvih lijekova.

Interne pripreme

Osim lokalnih proizvoda, psorijaza zahtijeva i tablete. Ako je proizvodnja vitamina D oslabljena, indiciran je unos ove tvari. Obavezno prepišite hepatoprotektore, jer upala epiderme negativno utječe na rad jetre, osobito kod produljenog tijeka psorijaze.

Bolest pogoršava stres. Neuroze i drugi mentalni poremećaji dovode do pogoršanja tijeka bolesti. S tim u vezi, tradicionalnu terapiju nužno dopunjuju sedativi. Za psorijazu su propisani lijekovi protiv anksioznosti u borbi protiv stresa. Za dugotrajnu upotrebu može se propisati ljekovita tinktura valerijane, matičnjaka ili korijena božura.

Najnovije metode liječenja psorijaze su metode usmjerene na suzbijanje prekomjerne proliferacije stanica kože. U teškim oblicima bolesti mogu se propisati imunosupresivi i antineoplastični lijekovi.

Fizioterapija

Fizioterapija je nužna za liječenje. Za psorijazu primijeniti:

 • PUVA terapija;
 • ultraljubičasto zračenje (NLO);
 • laserska terapija;
 • selektivna fototerapija;
 • elektrospavanje.

Svaka metoda ima svoje osobine, međutim, sve metode utjecaja na upaljenu epidermu potiču metaboličke procese i zaustavljaju prekomjernu proliferaciju stanica.

U slučaju pogoršanja psorijaze ljeti pod utjecajem UV zraka, potrebno je pažljivo pristupiti pitanju fizioterapije. Ultraljubičaste tehnike mogu se vratiti i pogoršati simptome.

Electrosleep je indiciran za ozbiljne mentalne probleme i jak stres. Ova metoda pokazuje prilično dobre rezultate u liječenju psorijaze.

Narodni lijekovi

Terapija narodnim lijekovima za psorijazu uključuje upotrebu domaćih omekšavajućih masti i ljekovitih biljaka s sedativnim svojstvima.

Da bi se smanjio edem kože, preporučuju se kupke s smrekovim granama, trljanje kože odvarom kamilice. Masti se pripremaju na bazi žumanjaka, maslaca, masti. Njihova je glavna svrha omekšati kožu, pa ovo neće izliječiti psorijazu.

Za unutarnji unos preporučuju se dekocije matičnjaka, gospine trave, kamilice. Kod kuće možete pripremiti sedativne tinkture od korijena valerijane ili matičnjaka.

Prehrana za psorijazu

Dijeta igra važnu ulogu u liječenju. S pogoršanjem psorijaze, preporuča se iz prehrane izuzeti alergene namirnice. Budući da bolest negativno utječe na rad jetre, treba se odreći alkohola, masne i pržene hrane. Zabranjeno je dimljeno meso i kiseli krastavci, poluproizvodi, gazirana pića i kava.

Prednost treba dati voću i povrću, nemasnom mesu, ribi. Za psorijazu je korisno jesti orašaste plodove, jer su oni bogati vitaminima B skupine, koji su neophodni za normalno funkcioniranje živčanog sustava.

Spa tretman

lječilišni tretman psorijaze na tijelu

Lječilišno liječenje je medicinska njega koja se provodi u preventivne i rehabilitacijske svrhe kod psorijaze.

Liječenje mineralnom vodom široko se koristi kod psorijaze. Pacijentima se preporučuju termalni izvori Karpata, Bugarske i Turske. Dobar rezultat postiže se prilikom posjeta lječilištima i lječilištima, gdje se hidroterapija provodi uz pomoć riba koje jedu keratinizirane čestice kože.

Za psorijazu, morski zrak i morsku sol korisni su terapijski blato. Liječenje se preporučuje godišnje. Zajedno s lijekovima i fizikalnom terapijom, ova metoda pomaže postići trajnu remisiju.

Psorijaza i vojska

Blagi oblik psorijaze nije u svim slučajevima izuzetan iz vojne službe. S raširenom psorijazom na koži, koja se često pogoršava, muškarcu se može dodijeliti kategorija "B", ali potrebno je proći cjeloviti liječnički pregled i svakih šest mjeseci predati potvrdu o rezultatima liječenja.

U slučaju generaliziranog oblika bolesti s komplikacijama na zglobovima i neučinkovitosti imunosupresivnog liječenja, muškarcu se može dodijeliti kategorija "D".

Kvaliteta života i prognoza

Psorijaza značajno pogoršava kvalitetu života, ponajprije zbog problema socijalne prilagodbe u generaliziranom obliku bolesti. Komplicirana psorijaza negativno utječe na opću dobrobit i pogoršava rad unutarnjih organa, prije svega jetre.

Komplikacije psorijaze proširuju se na zglobove. U težim slučajevima to može dovesti do njihove deformacije, oslabljene motoričke aktivnosti i invaliditeta.

Istodobno, ispravna terapija omogućuje pacijentu da živi punim plućima. Unatoč činjenici da je kod psorijaze prognoza uvjetno nepovoljna, budući da je bolest neizlječiva, osoba može naučiti koegzistirati sa svojom dijagnozom.