Što je psorijaza, uzroci bolesti

Prema statističkim podacima dijagnoza "psorijaza" registriran kod 3-6% ukupnog stanovništva svijeta. U većoj mjeri mu izloženi ljudi sa svijetlom kožom. Nastanak psorijaze najčešće se javlja u dobi 15-45 godina. To je jednako moguće kod oba spola. Statistike čine govoriti o bolesti kao o ozbiljnom problemu. S obzirom da grupa rizika velika tematska će posjedovanje opće informacije o bolesti širokim slojevima stanovništva.

Glavna mjesta lokalizacije psorijaze

Što je to bolest?

Psorijaza – kompleks je kronična bolest, razvoj koji je povezan s radom imunološke stanice. Oni izazivaju upalu, širi se u gornje slojeve kože. Rezultat utječe kože, kao i noktiju. Događa abnormalno rastu na koži i kapilara. Ova bolest je jedna od ispitivanih, ali i sada znanstvenici ne mogu dati odgovore na sva pitanja o njegovom uzroku. Službeno je priznata neizlječive. Tijekom bolesti u pratnji razdobljima privremenog poboljšanja i recidivi.

Drugi naziv psorijaze – pahuljica lišajevi. Povezan je s izgledom manifestacija bolesti u obliku crvenih pahuljast mrlje. Oni su iznad površine kože, imaju gruba površina s bijelim dozom. Ali "ringworm" — privremeno ime, jer mikroorganizmi ne djeluju ovdje uzrok bolesti.

Razlozi nastanka

Znanstvenicima je iznijela nekoliko teorija o uzrocima nastanka psorijaze.

 1. To je autoimuna bolest, razlozi koji leže u kršenju funkcije imunološkog sustava. Ćelije koje imaju zaštitnu funkciju, počinju da prodiru u gornje slojeve epidermisa, što dovodi do razvoja bolesti. Oni izaziva aktivno diobu stanica kože.
 2. Razlog postaju poremećaja u rastu, zrela i dijeljenjem stanica epitela. Ove promjene dovode do toga da imunološke stanice makrofaga i T-limfocita s obzirom na stanice kože s poremećajima kao bolesne, i napadaju ih.

Ni jedna teorija ne daje glavnog odgovor — zašto se javljaju ovi imunološki poremećaji i smetnje? Dijelom i zbog nedostatka znanja ova bolest ostaje neizlječive. Postoje čimbenici koji pridonose razvoju bolesti.

 • Obiteljska anamneza – kod djece, jedan roditelj je trpeo psorijaze, rizik od bolesti je 15-17%, oba roditelja – 25%. Ali čak i ako među najbližih rođaka ova bolest ne dijagnoza, rizik se sprema i iznosi oko 5%.
 • Neke značajke kože – suhoća i finoće. Prema statistikama nositelji takve kože više su izloženi opasnosti od razvoja bolesti.
 • Erythrodermic psorijaza
 • Pretjerana higijena – opsesija na osobne higijene u ovom slučaju može igrati "pustoš". Kontinuirano izlaganje kože vanjskim mehaničkim aktivnosti u kombinaciji s kozmetičkim sredstvima, čovjek uništava njezinu zaštitnu barijeru i remeti rad imunološkog sustava.
 • Vanjski iritansi – stalni kontakt sa potrošačke proizvode za čišćenje, za sve vrste alkohol rješenja, kozmetike itd.
 • Uzimanje određenih lijekova – bolest može postati jedna od nuspojava. U ovu grupu lijekova spadaju u anti-malarial i antikonvulzivi lijekovi, beta-blokatori, antidepresivi, litij karbonat i ostali.
 • Gljivične bolesti i aureus – statistika bilješke u velikom broju slučajeva, kada je razvoj bolesti je počelo nakon sličnih infekcija.
 • Sklonost ka alergijskim reakcijama.
 • Različite "stresne" situacije za tijelo – selidba, kardinal klimatske promjene i vremenske zone, nervni stres i depresivnih stanja.
 • Dostupnost loših navika, posebno dugačak im je nasljedovanje.
 • HIV – jedna od neobjašnjivih razloga za pojavu psorijaze. Stvar je u tome da je HIV se događa pad aktivnosti limfocita, a uzrok psorijaze je za povećanje njihove aktivnosti. Ali statistika pokazuje da pacijenti s Aids-om i više od drugih skloni psorijaza.
 • Redovito traumatski učinak na kožu.

Vrste psorijaze i njegove faze

Ističe tri faze:

 1. Napreduju – u pratnji pojavom osipa i poraz sve velike površine kože.
 2. Stacionarna – spremanje veličina i oblika postojećih osipa, nedostatak novih.
 3. Retrogressive – smanjuje količinu plakete i njihova veličina.

Bolest po vrstama je podijeljen u dvije skupine:

Vulgaran – karakterizira jedinstvena osip u obliku plakete ili papule — čvorovi crvenkaste boje, brdima iznad kože. Osip se jasno ističu i imaju sivo boju zbog pokrivaju njihove površine srebrno-bijele skala. Veličina ploče može biti od 1-2 mm do 15 do 20 mm i više. Ako lagano oštetiti površinu ploče, a zatim površinu počinje oljuštiti još više. I pri uklanjanju površinskog skala može isticati ljigav epidermalan sloj, stvarajući vlažnu površinu — efekt "terminala film". Pri laganom poskablivanii sjajnu površinu osipa došlo je fenomen Auspitz-Politenkova – isticanje kapi krvi, coalescing među sobom, kao rezultat oštećenja kožna čistokrvna papillae. Glavna mjesta lokalizacije ove vrste psorijaze – glava, površine velikih zglobova (koljena, lakat).

Barber

Erythrodermic psorijaza – razvija na pozadini od uznapredovalog vulgarne psorijaze. Glavni predisponirajući čimbenici – pogrešna terapija bolesti, prerane prestanak liječenja, neuro-psihički faktori, paralelno akutne zarazne bolesti. U toku bolesti dolazi aktivno širenje i spajanje plakete. Pri aktivnom utjecaju negativnih faktora oštre pogoršanja može doći brzo, doslovno za nekoliko sati. Stapanje, plaka čine neprekinutu jarko crvenu površinu oticanje i smeđe ljuštenja. Može se promatrati pojavu pukotina, opće pogoršanje stanja – povišenu temperaturu, bolove u zglobovima i mišićima, groznica, povećanje lumps i tako dalje

Pustular – više rijetka vrsta; razlikuje teška tijekom i može predstavljati opasnost za život pacijenta. Luče oko 7-mi ga oblicima, glavni su:

 • Poopćeni – bolest može početi naglo. Koža je pokrivena jarko crvenim eritem i zatim se pojavljuju na njoj pustular osip. Ona je vrlo osjetljiva, i za bolest popraćena jakim bolno osjeti. Osip se stapaju i tvore Gnojni zone, koje su se nastavile svoje širenje na zdrave dijelove kože.Bolest ima valovita cikličnost tijekom prvih 1-8 tjedana. Za prigušenje lezija na nekim mjestima treba i nastanak novih u susjednim područjima. Gnojni kraste, predaje, ukazuju na bila površinu, gdje se i odvija daljnja vrlo brzo epithelialization.Glavne zone lokalizacije dolaze parcela u području zglobova, ponekad je to glava, lice, pa čak i jezik.
 • Ladonna-tabani pustular (Barber) – utječe zone, dlanova i stopala. No, za razliku od sličnih oblika vulgarne psorijaze, njegova erupcija imaju pustular karaktera sa Gnojni sadržaja.
 • Arthropathic psorijaza – napada male distalni zglobove. U početnoj fazi bol osjete beznačajno, ali kasnije počinje generalizacija procesa, u pratnji oticanje zglobova, jakim bol osjećajima, moguće ograničenje pokreta i čak uganuća, sojevi, dislokacija.

Simptomi

Psorijaza je sustavna bolest i može napasti kožu, nokte i kosu. Glavni prostor za poraz u većini slučajeva postaju kožnih kožu. Zajednički simptom za sve vrste psorijaze — zvučnici osip jarko crvene boje s grube površine. Oni su praćeni jakim svrbežom, kada napreduje fazi — jake bolove i općeg pogoršanja stanja pacijenta. Osip može utjecati na sva područja kože, ali obično prve manifestacije pojavljuju se u zoni fleksija zglobova, na glavi, donjem delu leđa.

Po obliku koji se javljaju papule mogu imati različite oblike:

 • suze;
 • spot;
 • novčić-istaknuti.
Papule

Simptomi psorijaze na lokalizaciju:

 • Na glavi se formira osip u obliku pahuljast plakete. Oni ističu iznad površine glave, nalaze se pod kosom. Posljednjih pri tom ne oštećuju. Vaga na obojeni podsjećaju perut, tako ranoj fazi može proći nezapaženo.
 • Na licu – plakete formirana na glatkoj koži (na čelo). Njihova pojava je možda na sluznice, na primjer, u ustima, na jeziku.
 • Na noktima – događa poraz ploče. To može biti pojava male rupice, nalik na tragove uboda od igle, po tipu "thimble". Mogu se pojaviti i simptomi nalik poraz gljiva – promjena boje, ljuštenja i tako dalje
 • Na zglobovima – osip u obliku plakete uz skale na površini. Plakete značajno djeluju iznad površine.

Simptomi psorijaze nema jedinstvenog kliničke forme – njene manifestacije su raznolike. Posebnu opasnost predstavljaju simptome sustava poraza, jer oni govore o kombinaciji više vrsta psorijaze.

Zarazna li je psorijaza?

Ova bolest nije zarazna! Takav je odgovor svih stručnjaka i znanstvenika. To je važno za formiranje odnos prema ljudima, koji pate od psorijaze u društvu. Bolesna osoba ne predstavlja nikakvu opasnost za okolinu. Bolest se ne prenosi niti jedan od mogućih načina. Pitanje o nasljednom sklonosti smatra gore.

Tehnike dijagnoze psorijaze

Za dijagnozu bolesti koriste se sljedeće metode:

 • vanjski pregled;
 • prikupljanje anamnezu, uključujući i informacije o nasljedne predispozicije;
 • laboratorijske studije – opći i biokemijsku analizu krvi, određivanje razine kolesterola i glukoze u krvi, analiza urina na voda-sol ravnotežu;
 • pri dijagnosticiranju psorijatični artritis – to radiografija, MRI, punkcija sinovijalne tekućine iz zgloba (tip analize je propisano od strane liječnika pojedinačno);
 • dodatne analize usmjerene na utvrđivanje općeg stanja pacijenta i identifikaciju srodnih bolesti.

Utjecaj dijagnoze na život pacijenta

Psorijaza je kronična bolest s vrlo vidljivim simptomi. Dakle, u većini slučajeva on ima veliki utjecaj na život bolesnika. Ovisno o stupnju i mjesta lokalizacije plakovi mogu se pojaviti problemi u prvom redu s društveno-psihološka adaptacija čovjeka.

Dostupnost osip na otvorenim dijelovima tijela također može biti prepreka za profesionalnog obavljanja dužnosti na objektima uz prisustvo faktora negativnog utjecaja. Mogu se pojaviti ograničenja u nastavi nekim sportovima, predlaže javnim mjestima – bazena, na primjer.

Glavni problem je psihološke komplekse, potrebno pridržavati se određenog načina života i pravila prehrane.

Liječenje

Metode liječenja ovise o vrsti psorijaze, njegova fazi, prostor lokalizacije, opšteg stanja pacijenta i mnogih drugih faktora. To je uvijek sveobuhvatan tretman. Sve metode se mogu podijeliti u grupe:

 1. Lijek.
 2. Bez lijekova:
  • fizioterapeutski;
  • dijeta;
  • balneology.

Kada lijek liječenju se koriste i lokalni i sistemski lijekovi za domaće prijem. Uobičajena je tehnika, kada je tretman počinje s manje aktivne, blagi lijekova. Ako njihovo djelovanje nedjelotvornim, onda je njihova zamjena na jače lijekove. Ali čak i u slučajevima kada je tretman pacijentu odgovara i daje pozitivne rezultate, u određenim fazama vrši zamjena lijekova na slične. To pomaže kako bi se izbjeglo navikavanje organizma i zadržati pozitivan trend. Najbolji učinak za lokalno liječenje posjeduju masti. Zahvaljujući svojim svojstvima mast ne ostaje na površini kože, kao što je slučaj s drugim vanjskim lijekovima, a omekšava peglanje i prodire unutra. U početnim fazama svog liječnika mogu dodijeliti ne hormonska masti. Ali najviše brz i kvalitetan učinak se daje hormonska masti. Po mjeri svog efekta, oni se klasificiraju na:

Psorijaza noktiju
 • slabe;
 • prosječnu aktivnosti;
 • jake;
 • vrlo jak/

Lijekove za unutarnju primjenu klasificiraju se na sljedeće skupine:

 • imunosupresivima – usmjereni na smanjenje aktivnosti rad imunološkog sustava (Ciklosporin A);
 • lijekovi, čije je djelovanje usmjereno na liječenje malignih formacijama;
 • retinoidi – imaju utjecaj na proces formiranja gornji sloj kože kroz otklanjanje nepravilnosti; podaci lijekovi su derivati vitamina A.

Fizičke metode su:

 • selektivni fototerapija;
 • laser terapija;
 • ultraljubičasto zračenje;
 • krioterapija;
 • phonophoresis;
 • električni;
 • x-postupak.

Oznaka postupaka vrlo individualno.

Kompleks tretmana također je formirana na temelju mjesta lokalizacije osip:

 • za terapiju dlakavim dijelovima koriste posebne medicinske šampone, masti, maske, a od fizioterapeutski metode – ultraljubičasto zračenje;
 • na rukama i lakat koljena dodjeljuje sistemsko liječenje od lokalnih pripravaka i lijekova za domaće prijem.

U pritvoru

Psorijaza je komplicirano i teško popustljiv liječenju bolesti. On zapravo mijenja život čovjeka ne na bolje. U nemogućnosti da pati zajedno s iskusnim stručnjacima život učiniti čak i s tom dijagnozom ispunjen i sretan. Ključ će pravovremenost i pravilnost liječenje.