Psorijaza vlasišta: osnovni principi liječenja

Poznato je, da je do 80% bolesnika s psorijazom imaju u većoj ili manjoj mjeri, lezije na koži vlasišta. U velikom broju slučajeva dlakave dio glave je jedina lokalizacija psorijatični osipa. S obzirom na posebnu "društvene vrijednosti" kože glave, postojanje kroničnih bolesti u ovoj zoni značajno narušava kvalitetu života 80% bolesnika.

Psorijaza na glavi

U nedavno provedenom istraživanju uočeno utjecaj psorijaze na bolesnika (n=723), 97% istakao kršenje svakodnevno svijeta života. 28% bolesnika sa psorijazom, koji su sudjelovali u istraživanju 2005. godine, istaknuo problema s dobivanje usluge u salonima za uljepšavanje. U bolesnika s psorijazom nisko samopoštovanje, negativno ogleda na društvenoj komunikaciji. Prema jednoj studiji psorijaza važnije korelira sa stanjem mentalno zdravlje (p < 0,01).

Specifični znakovi koji mogu doprinijeti osjetljivost na PWCG

 • Uz nazočnost duge terminalne dlake i visoke razine proizvodnje sebuma sebum koža glave razlikuje armirano piling Napaljeni slobodan od nuklearnog oružja stanica. Visoka koncentracija folikula, nedostatak sunčeve svjetlosti, granični utjecaj UV, koji se obično smanjuje razvoj psorijatični lezija.
 • Uzrokuje upalu mikroorganizmi (u bolesnika s PWCG je pokupila gljivice vrsta Malassezia globosa, kao i izrazio je spekulacije o povezanosti sa težinom bolesti).
 • Učestalo trenje i oštećenja vlasište (fenomen Koebner) kada češljanje ili primjeni instrumenata za slaganje).

Klinika psorijaze vlasišta

Psorijaza vlasišta uz pojavu na koži karakterističnim osipom, prezentirane mrljama ili češće plaques od blijedo-ružičaste do smeđa-crvene boje. U većini slučajeva elementi ožiljaka infiltrirali od minimalno opipljiv palpation uzvišenje iznad razine zdrave kože do naglašene infiltracijom više od 1 mm.

Dubitandum pitanja:

 • psorijaza i/ili seborrheic dermatitis;
 • psorijaza i gubitak kose;
 • psorijaza i ožiljci;
 • psorijaza i rast kose;
 • psorijaza – obrnuta Koebner ili fenomen Reinbek
Psorijaza glave

Psorijaza i/ili seborrheic dermatitis (DM)

U postavljanju dijagnoze mogu pojaviti određene poteškoće prilikom lokalizacije patološkog procesa isključivo na koži glave. Kod mnogih pacijenata s psorijazom u početku je bio s dijagnozom DM.

Razlikom-dijagnostički znakovi psorijaze i SJ:

 • za psorijazu, za razliku od DARE, karakteristična je više izražena ubacivanje elemenata osip zbog od acanthosis i hiper-proliferaciju epidermisa;
 • osip kada psorijaza često idu izvan dlakavim dijelovima kože glave, na čelo (tzv "psorijatični kruna"), na vrat, uho sudopera;
 • piling kada psorijaza je suho, kada SJ vaga više masnih;
 • više izražen svrbež je u SJ;
 • također je potrebno pažljivo pregledati i ispitivati pacijenta na temu poraza nokte i zglobova, za koje se može reći u korist psorijaze i značajno utjecati na daljnje taktike liječenje.

Bez obzira na određene razlike u klinici, nije uvijek klinički se može razgraničiti ove dvije bolesti. Veliku pomoć u tome ima dermatoscopy.

Značajke kliničke slike i liječenja psorijaze noktiju?

To je koristan alat za procjenu psorijaze vlasišta, posebno njegove slabe i umjerene oblika, teško mjerljivi kliničkoj procjeni. Dermatoscopy pridonosi rana dijagnoza, diferencijalna dijagnoza, naknadne nadzor i screening. Ona uzima u obzir zemljište vlasište, zahvaćena psorijazom, dostupnost i morfologije vaskularni crtež, eritem i ljuštenje.

Dermatologically psorijatični osip bez ljuštenja se odlikuju pojavom crvenih točaka koje predstavljaju petlje žila papillary dermis, proširena na pozadini od acanthosis i psorijatični upale.

Također treba zapamtiti o mogućnosti kombinacija psorijaze i SJ kod istog pacijenta, neki autori čak povezuju ovakvo stanje je zajednički pojam "sebopsoriasis". U velikom broju slučajeva DM može prethoditi psorijaza ili iste te države mogu koegzistirati. Nastanak psorijaze može se također promatrati zbog fenomena Koebner protiv poraza kože SJ.

Psorijaza vlasišta i gubitak kose

Najčešći prigovor u bolesnika psorijaze vlasišta je gubitak kose, međutim, razlog za većinu takvih slučajeva smatra se da je gubitak kose, potaknuta traume uzrokovane svrbež lezija (traction alopecija).

Tako je analiziran status 47 bolesnika s psorijatični alopecija su: period praćenja, kod 41 pacijenta iznosila je 7 godina, kod 34 bolesnika (83%) zabilježen je nastavak rasta kose pri rješavanju psorijatični lezija. Izvješća o telogena effluvium nisu izravno povezani s psorijazom.

Dermatologicallyй status:

Liječenje psorijaze
 • zabilježen je pad gustoće i stanjivanje kose s područja ćelavosti, izraženije u centralno-parijetalni područja vlasišta;
 • nedostatak folikularnih jedinica ušća;
 • erythematous-infiltrative džepovi s ljuštenja.

Dermatoscopic znakove psorijatični ožiljak alopecija obično sljedeće: to je dostupnost interfollicular upletena crvenih petlje, karakterističnih za PWCG, u nedostatku folikularnih jedinica rupa. Postolatii ili rast kose zrake pri tom nije došlo.

Horizontalni presjek uzorka biopsije kada PWCG pokazuju:

 • lojne žlijezde ne vizualizirana, međutim, prisustvovali su pojedine mišiće, potisnog kose, a također je primijećeno da perifollicular fibroze;
 • analiza vertikalne cut pokazao epidermalan promjene, usporediva s psorijazom, i umjerena kronični upalni ubacivanje oko žila i žlijezda znojnica, a obrazovanje vlaknastih grede;
 • na dermal-epidermal razini ikakvih inter-sloj promjene ili lezije follicular epitela nije primijetio.
 • Dobiveni rezultati biopsije kada PWCG dosljedan s ožiljak alopecija su, u pratnji psoriasiform epidermalan promjenama.

Psorijaza i sekundarne ožiljak areata

Najčešći faktori, povezanih s razvojem psorijatični ožiljak alopecija, visoka trajanje bolesti i težini psorijaze.

Pod uvjetom da su te promjene u različitim stupnjevima, koji su zajednički za sve limfocitne ožiljak alopecia, imamo razloga vjerovati da je psorijatični alopecija predstavlja sekundarni klinička promjena primarnog procesa i nije jedinstven histopathological stanje.

Visoka je li učestalost pojave ove komplikacije, dok se pouzdano ne zna, pa kako ne bi došlo do progresije do razvoja ožiljak alopecija, potrebna je optimalna kontrola psorijatični upale.

Psorijaza je na najviši dio glave

Psorijaza i rast kose

Promatranja pokazuju da je niz događaja u psorijaze povezana s aktivacijom anagenic rast kose. Vidjeli iznenađen analogijom između Equilibrium epidermalnih stanica u psorijaze i širenje keratinociti folikula matriksa tijekom fazi anagen.

Održava se analogija između fenomena Koebner i nastavak anagenic rasta, tj. proces cijeljenja. Oba fenomena se mogu imati isti "okidač" mehanizam.

Jedinstvena metodologija za liječenje psorijaze laser?

On je vidio da je klinički aktivni psorijaza deprimira alopecija alopecija (HA). Širenje velikih psorijazu na vlasištu se zaustavlja na granici ognjišta HA. Prateće ponovni rast kose i psorijaza na glavi došlo je nakon što je kontakt imunoterapija prilikom HA. Fenomen Reinbek – pokazuje normalan rast kose na psorijatični džepovi s istodobnim HA.

Čimbenici koji određuju izbor terapije kod psorijaze

 • dob;
 • tip psorijaze;
 • stupanj poraza, prirode i lokalizacije osipa;
 • prethodna terapija;
 • srodne bolesti.

Skupine lijekova za tematska terapija psorijaze:

 • tematska glukokortikoidi;
 • analozi vitamina D3;
 • tematska inhibitori calcineurin;
 • keratolytic;
 • drugi (retinoidi, biljni lijekovi, lijekovi prstom, kombinirani lijekovi).

Liječenje psorijaze vlasišta

Kada lezije kože vlasišta dodjeljuje losion 1 puta na dan, koji ima anti-upalne, peeling off djelovanje.

Pri umjerenim upalnih manifestacije i malo piling preporučuje šampon i losion 1-2 puta dnevno do nestanka kliničkih manifestacija.

Psihosomatske: psorijaza - fizički odraz duševnih problema?

U ovom trenutku najveći distribucija u liječenju psorijaze dobio metode fototerapije uz primjenu uv zrake (UV) spektra B (280-320 nm). Učinak primjene fototerapije temelji se na njegove anti-upalne, immunomodulatory i antiproliferative akciji.

Fototerapija ide savršeno sa topical sredstvima, a također se može koristiti kao monoterapija ili podržava liječenje.

Za najučinkovitije primjene fototerapije na koži vlasišta postoje instrumenti, optimizirane za tu zonu. Ovi uređaji opremljeni češalj ili optičkih vlakana, koji doprinose nesmetane ulazak UV zraka na kožu.

Algoritam fototerapije PWCG

Prije početka tečaja fototerapije preporučljivo je pripremiti kožu s primjenom keratolytic, jer prekomjerno ljuštenje može značajno smanjiti učinkovitost terapije.

Važno je zapamtiti da olakotne sredstva ne mogu se koristiti neposredno prije fototerapija, jer oni otežavaju pristup zraka do kože. Međutim, oni mogu i trebaju koristiti nakon svake sesije fototerapije, jer UV zrake dodatno suši kožu.

Fototerapija trokrevetna soba korištenje 311 nm dodjeljuje se 2-4 puta tjedno, 20-30 postupaka na tečaj.

Nakon završetka intenzivnog tretmana u nekim slučajevima je poželjno odredište podržava fototerapije 1 put tjedno.

Uloga osnovnih sredstava za njegu kože u bolesnika s PWCG:

 • priprema za liječenje;
 • povećanje učinkovitosti terapije;
 • smanjenje trajanja liječenja i potrebe u medijima "radne terapije", uključujući i korištenje TLS;
 • produljenje razdoblja remisije, smanjenje broja pogoršanja u godinu;
 • poboljšanje stanja kože i prognoza bolesti u cjelini.

Optimizacija terapije mogu se postići pomoću keratolytic, emollients, antifungalni lijekovi.

 1. Keratolytic - važan korak u liječenju psorijaze. To je prava priprema kože za terapijske metode liječenja. U sastav keratolytic sredstva obično su: urea (10-30%), salicilna kiselina (2-5%), mliječna, glikolna i druge organske kiseline, alfa-hidroksi kiseline i njihovi derivati (cloimid).
 2. Emollients - sposoban restrukturirati voda-lipidnuu plašt i epidermalan barijera, te tvari potrebno je u terapiju u slučaju kontinuiranog korištenja keratolytic sredstava.
 3. Antifungalni lijekovi - primjenjuju se u svrhu sanacije kože glave (šamponi i losioni s ketokonazol, spojevi cinka itd.
Psorijaza je na najviši dio

U liječenju psorijaze može biti uspješna primjena anti-psorijatični cosmeceuticals. Njen uspjeh se, u pravilu, temelji se na kombinaciji metoda delikatna piling, vlaženje i rebalans kože glave.

S obzirom na posebnost i toka bolesti, specifične keratolytic postupci mogu se provesti u stanju 2-3 puta tjedno do jednokratnu upotrebu u mjesec.

Na pozadini regres simptomatologije intenzitet keratolytic terapija može biti smanjena.

Od moisturizers, koji se također može koristiti na koži vlasišta, bolje dati prednost gela nadjev pjesme ili emulzije.

Za vlasišta obično se koriste oblici osjetljivim šampona (šampon, krema), ulja i hranjive maske, neka sjajila, ulja za kosu, losioni, imaju nisku kiselost (manje od 5,5).

Opravdano taktika primjene hidratantne maske nakon pranja glave.

Sistemska terapija PWCG

Indikacija za sistemske terapije kod psorijaze je neefikasnost lokalne liječenje i fototerapije, kao i uključivanje u proces važnih anatomskih zona. Potreba odredište sistemske terapije kod lokalizacije patološkog procesa samo na koži glave se javlja rijetko.

Ali, bez obzira na dostupnost učinkovitih modernih metoda vanjskog liječenja i fototerapije, to nije uvijek moguće postići željeni terapijski učinak.

S obzirom na vrlo značajan utjecaj lezije na koži glave na kvalitetu života, u slučajevima torpid tijek psorijaze je poželjno uzeti u obzir sistemske terapije, raspravio s pacijentom očekivani učinak i moguće rizike.

Sistemski lijekovi za liječenje psorijaze uključuju sljedeće grupe:

 • retinoidi;
 • citotoksični lijekovi;
 • immunobiological lijekovi.