Od psorijaze u djece: u potrazi za učinkovito liječenje

Od psorijaze u djece je čest i više nego što se pretpostavlja. Djeca to bolest uzrokuje dosta patnje. Međutim, prije početka liječenja, tako da je će biti efikasnije i više stabilne remisije će postići. Roditelji bi trebali znati o tome i odmah kontaktirati liječnika-dermatolog, ne gubi dragocjeno vrijeme na eksperimente s narodnih lijekova.

Od psorijaze u djece

Dječji psorijaza: mit ili stvarnost?

Psorijaza kod djece kao i kod odraslih, — to je kronična neprenosive kožne bolesti. U ovoj bolesti kože stanice počinju dijeliti mnogo brže, što se očituje pojavom pahuljast svrbež plakete, malo brdima iznad razine kože ili osip, također je moguće crvenilo, pojava plakanje plakete i čak ulcera. Znakovi su vrlo karakteristične, ali dijagnoza se mora postaviti samo lekar-dermatolog, jer psorijaze u djece često je sličan po svojim manifestacijama na kandidijaza ili diaper dermatitis, a te bolesti zahtijevaju sasvim drugačiji tretman.

Od 100 djece koji postavlja dijagnozu "dermatosis", oko 15 pati upravo psorijaze. Najčešće (u oko 75% svih slučajeva dječjeg psorijaze) prvi znakovi bolesti javljaju se u dobi do 5 godina. Psorijaza ne štedi čak i novorođenčadi.

Razlozi za razvoj bolesti

Točan uzrok razvoja psorijaze znanosti još uvijek je nepoznat. Možda je sve stvar genetske nepravilnosti, tu je i autoimune i druge teorije nastanka psorijaze. Kako god bilo, definitivan odgovor na ovo pitanje liječnika nema. Međutim, poznato je da se rizik povećava, ako se barem jedan od roditelja pati od psorijaze — u ovom slučaju, šanse da se i kod djece će biti ista bolest, čine 1 do 4. Ako psorijaze razbole, i mama, i tata, rizik je još veći — oko 60%.

Ali nije stvar samo u naslijeđa, ulogu igraju i vanjski faktori. Ističe da je potaknuti razvoj psorijaze u djece mogu infekcije, bolesti jetre i bubrega, ozljede kože, kao i stres i jaki strah. Obično, pogoršanje bolesti kod djece se javljaju u prijelaznim razdobljima (dječji vrtić, škola), kao i u razdobljima najviše visokih opterećenja i stresova (ispiti, prezentacije i slično).

Kako prepoznati da je dijete psorijaza: znakovi poraza

Razlozi za razvoj bolesti

Kod djece majčinom dobi psorijaza je vrlo često i kao običan libero temere, kos ili ekcema. Na koži se javljaju oštro definirane rumeni područja, ponekad na njih vidljivi su vrlo tanki kožni vaga. Imate stariju djecu to je bolest počinje s svrbeža na koži javlja osip ili se formiraju male papule (čvorovi), prekriven sivkasto skale mrtve stanice kože. Papule imaju svojstvo povećati u veličini i čak spajaju jedna s drugom. Često je koža na njima smočiti, pojavljuju se smjerovima.ako, a to pun učlanjenje infekcije.

Dijagnoza bolesti

Od psorijaze u djece dijagnosticirati liječnik dermatolog. Uglavnom dovoljan pregled. Da biste spriječili druge kožne bolesti, liječnik uzima u obzir postojanje tzv psorijatični trijade. Tri znaka, obično povezane psorijaza: fenomen stearinska mrlje (ljuštenje podsjeća na kratak stearinske strugotine), fenomen terminala filma (koža na tata nakon uklanjanja skala postaje glatka i sjajna) i fenomen spot krvarenja (nakon struganjem skala na koži se pojavljuju kapljice krvi). Uzeti u obzir i druge znakove. Obično, plakete obuhvaćeno prijevodom na koljenima, laktovima ili vlasišta. Ne rijetko cijelo tijelo pokrivaju male crvene plakete. U vrlo rijetkim slučajevima potrebna analiza krvi i biopsija kože.

Mogućnosti liječenja psorijaze u djece

U liječenju psorijaze dječje liječnici posebno strogo slijede poznatom principu — "ne štetiti". Za liječenje psorijaze u djece mora biti učinkovit, ali pri tome sparing. Za rezultat prakticira holistički pristup, koji uključuje fizičke postupke (liječenje UV, plasmapheresis), spa tretmana (mnogi mineralni izvori i u našoj zemlji, u zemlji i inozemstvu od davnina su poznati po svojoj učinkovitosti u psorijaze) i lijekovima, u osnovi — spoljna sredstva. Oni se mogu podijeliti u nekoliko kategorija.

Tradicionalna sredstva

Na taj sredstvima su katran, salicilna kiselina, urea. Oni smanjiti upalu, međutim, posebno se oslanjaju na takva sredstva ne bi trebalo biti. Stvar je u tome da se takvi lijekovi se obično koriste samo u ranim fazama razvoja psorijaze i daju učinak samo u sklopu sveobuhvatne terapije. Sumpor-salicilna i tar masti mogu pomoći u slučajevima kada se psorijaza lokaliziran da se na stopalima i dlanovima, ali nametati ih treba pod zavojem.

Psorijaza je kronična

Tematska steroidi

Na topicus steroidi odnose betamethasone, hidrokortizon, clobetasol, mometasone i druge. Značajka steroidnih lijekova je u tome što, zahvaljujući sadržaju hormona, oni pokazuju prilično brz učinak, ali se on vrlo visoku cijenu — visok rizik za razvoj komplikacija, kao što su atrofije kože i dermatitis otkaz. Tematska steroidi su klasificirani kao djelotvornih lijekova. U Europi i SAD ih prodaju bez recepta i nije zabranjeno. Pri primjeni takvih lijekova potrebno je strogo pridržavati se preporuka i da se ne bavi samo-liječiti.: ne preporuča se dugotrajna primjena (duže od 5 dana), nanijeti na velike površine i česta upotreba na posebno osjetljivim dijelovima tijela (lice, vrat, kožnih nabora). Nepridržavanje ovih uvjeta dovodi do razvoja neželjenih sistemskih fenomena: zarazna, česte egzacerbacije (kada je, nakon povlačenja simptoma i prekid lijeka na bolest vraća se s novom snagom). Većina stručnjaka sigurni da je primjena kortikosteroidi djecom nesigurno, jer može uzrokovati razvoj Cushingov sindrom, kašnjenje linearnog rasta, usporavanja priraštaj u težini, porast intrakranijalnog tlaka, gubljenje i hypo-pigmentaciju kože. Ako aplikacija tematska steroida izbjegavanje nije moguće, onda za smanjenje rizika od neželjenih nuspojava preporuča se izmjenjivati primjenu hormonskih sredstava ne hormonalnim lijekovima slične akcije: - nakon skidanja oštrine recidiva hormonska sredstva — koristiti ne hormonalni lijek za liječenje bolesti i obnoviti integritet kože pokrivača i njegovu zaštitnu funkciju. Ovaj pristup će osigurati duži period mira, bez pogoršanja bolesti.

Ne hormonalne lijekove

Danas se široko koristi ne hormonska lijekovi za vanjsku primjenu, u sastav kojih ulaze pyrithione cinka, de calcipotriol od.

De calcipotriol Od pogodno za suzbijanje brze dijeljenjem stanica i blokira specifične imunološke neurotransmiteri, koji su značajan faktor u razvoju psorijaze. Međutim, lijekovi na njegovoj osnovi ne preporučuje se nanositi na osjetljiva područja kože lica, vrata, rebara i koristiti za liječenje opsežne lezije, jer to može dovesti do predoziranja i razvoj neželjenih pojava. Obično se sredstva s calcipotriol koriste za liječenje psorijaze u djece starije od 6 godina.

Psorijaza

Optimalan nije hormonska sredstvo za liječenje psorijaze u djece predstavljeni su preparati na bazi pyrithione cink — ove supstance se još nazivaju aktivni cinkom. U usporedbi s poznatim lijekovima sa sadržajem oksida cinka (cink clacker, cink mast i ostale), aktivni cink ima široki spektar djelovanja: protuupalno, antibakterijski, antifungalno, a također pomaže da se nosi sa svrbežom i suhoća kože (kada se primjenjuje u obliku kreme) i pomaže vratiti holistički pokrivača kože i njegove zaštitne funkcije. Brojne studije su pokazale da je pyrithione cinka ima učinkovitosti, usporediva s hormonalnim lijekovima, međutim, to je sigurno — gotovo da i ne apsorbira s površine kože, ne izaziva iritantan i oštećuje akcije. Korištenje lijekova na temelju njega za liječenje psorijaze u djece najviše po mogućnosti — pyrithione cinka nema ograničenja u području primjene (može se koristiti na velikim parcelama poraza, uključujući i osjetljive — lice, vrat, naborima). Trajanje i učestalost uporabe lijekova na temelju pyrithione cinka su dozvoljeni za upotrebu djeca od 1 godine.

Kolike su šanse za izlječenje dijete i kako povećati šanse za povoljan ishod bolesti?

Psorijaza — kronična bolest, ali ako započnete liječenje na vrijeme i pravilno podići lijekovi, može postići stabilne remisije, možda u budućnosti manifestacije ove bolesti uopće neće gnjaviti dijete.

80% uspjeha liječenja — to je pravi izbor lijek sredstava, lokalne akcije.