Foto psorijaze: uzroci, simptomi i liječenje

Foto psorijaze jasno pokazuju koliko je neugodna bolest. Uzrok bolesti je, uglavnom, genetski. A simptomi su crvene mrlje po cijelom tijelu ili na nekim dijelovima.

foto psorijaze fazi

Psorijaza: foto početnoj fazi

Različite vrste psorijaze počinju drugačije. Bolest počinje sa ružičaste ili crvene mrlje, koje se zatim razvija pokriveni srebrne boje suhe skale.

Pogledajte fotografije kako izgleda psorijaza na različitim dijelovima tijela.

4 uzroci psorijaze

Porijeklo bolesti nije do kraja istražen od strane znanstvenika, istraživanja na ovu temu nastavljaju do sada. Kao i traži učinkovite metode liječenja. Odaju 4 osnovni uzroci psorijaze:

 1. Genetska predispozicija
 2. Poremećaja rada imunološkog, endokrinog i živčanog sustava.
 3. Loša okoliš.
 4. Oštećenja kože.

Genetika je na prvom mjestu. Obično kombinacija genetske predispozicije i drugih razloga dovodi do psorijaza. Dermatolozi odaju i faktori koji izazivaju bolest:

 • streptococcal zarazne bolesti;
 • alkoholizam;
 • neki lijekovi — u sklopu kojih je interferon, oralni kontraceptivi, soli litija, i ostale;
 • stres i živčani prenapona.

Psorijaza je na tijelu (foto)

foto psorijaze na tijelu

Bolest utječe na gotovo sve dijelove tijela, a manifestira se na različite načine.

Liječenje psorijaze

Dermatolozi i naučnici priznaju da je psorijaza je jedna od bolesti koju treba pažljivo proučavati i tražiti nove efektivna terapije.

Među načina liječenja daju rezultat sljedeće.

Terapija UV 311 nm

Metoda 311 nm sigurno, nema kontraindikacija i koristi u cijelom svijetu 60-ih godina prošlog stoljeća. Pogodan za liječenje psorijaze kod trudnica i dece sa 3-ih godina.

Za terapiju pri ovoj metodi se koristi lampa sa valne duljine 311 nm. Mrlje od psorijaze treba sjati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Razgovori provode kroz dan.

Daje rezultate u liječenju vulgarnog (običnog), seborrheic psorijaze, kao i na dlanovima, stopalima i kosi. Od 100 pacijenata oboljelih od bolesti oslobođene 97.

PUVA-terapija

Metoda ima mnogo kontraindikacija i nuspojava. Ne može se koristiti trudnice i dojilje. Osim toga, pacijent mora proći potpuni pregled srodnih bolesti.

Tretman na taj način se odvija u dvije faze. Prvo se pacijentu daju lijek (jača osjetljivost na UV-zrake), a zatim biti izložen u posebnoj kabini s daleko UV.

Studije govore o učinkovitosti metode (90-97%). Međutim, on odgovara da nije sve i ponekad čak i opasno po zdravlje, ako se pogrešno primjenjuje.

Masti i šamponi od psorijaze

Masti i šamponi nisu uvijek sigurni za liječenje psorijaze. Neki nemaju kontraindikacije i nuspojave, posebno preparati sa sadržajem hormona — glukokortikoidi.

Masti daju rezultat u liječenju vulgarnog (običnog), ladonna-tabani psorijaze. Šamponi se koriste za terapiju seborrheic psorijaze i psorijaza na glavi, vlasište. Često nakon ukidanja lijeka na bolest vraća se s novom snagom.

Tablete od psorijaze

psorijaza piti pilule

Tablete za liječenje psorijaze imaju kontraindikacije i nuspojave. Oni su postavljene samo od strane liječnika i zahtijevaju jasnu poštivanje uputa.

Koriste se kod svih oblika psorijaze, uključujući kada teškom i zapuštenom roku od bolesti. Daju rezultat sveobuhvatne terapije, u suradnji s vanjskim sredstvima.

Narodni lijekovi protiv psorijaze

Liječenje narodnih lijekova kod kuće, sigurno, nema kontraindikacija i nuspojava (ako se pravilno primjeni).

Koriste vanjske i unutarnje terapiju sveobuhvatni. Unutra uzimaju biljne čajeve, tinkture ljekovitog bilja, vitamina naknade. Vanjska sredstva — masti (u sklopu kojih se nalazi mast) samostalno kuhanje, kupatila, masti sokom biljke.

Narodnih lijekova se koriste u liječenju svih vrsta psorijaze. Rezultat se pojavljuje nakon mjesec dana (minimum) kontinuiranog liječenja.

Zaključci

Psorijaza — sistemskih bolesti organizma. Utječe na imunološki, endokrini, živčani sustav.

Bolest počinje s malim , ružičaste ili crvenkaste mrlje, koje onda rastu i spajaju među sobom. Među simptome: zadebljanje nokta, opće malaksalosti.

Uzroci psorijaze:

 • genetska predispozicija;
 • poremećaj rada sustava organizma;
 • mrlje na mjestu oštećenja kože;
 • nepovoljni uvjeti vanjske okoline.

Znanstvenici provode istraživanja psorijaze i traže nove učinkovite načine za njegovo liječenje.

Ultraljubičasto 311 nm — jedan od najučinkovitijih metoda (97 pacijenata od 100 oslobođene od psorijaze) liječenja. Nema kontraindikacija i može se koristiti za liječenje djece sa 3-ih godina.

PUVA-terapija je učinkovita (rezultat u 90-97% slučajeva). Međutim, ne odgovara svima i ima dosta nuspojava. Liječe ovom metodom samo u klinikama.

šamponi u psorijaze

Masti i šamponi daju samo privremene rezultate — tijekom primjene. Hormonalne vanjska sredstva mogu biti opasni, prilikom prekršili pravila.

Tablete od psorijaze primjenjuje se u sveobuhvatnu terapiju, u suradnji s vanjskim sredstvima. Jasno se pridržavajte uputa za primjenu lijeka.

Folk metode sigurna (zbog svog prirodnog sastava) i daju rezultat. Glavna stvar — pravo kombinacija vanjskih i unutarnjih vanjskih sredstava za uspješno liječenje psorijaze.