Psorijaza

Psorijaza – iz neugodne kožne bolesti, pri kojem je tijelo pokriveno crvenim osip, i tope se u mrlje. Osoba može smetati svrbeža, koji ne daju zaspati, a kada se pojavi komplikacija u vidu artritisa mogu smetati jake bolove u zglobovima. Psorijaza je značajno utječe na kvalitetu života. Istraživanja pokazuju da pacijenti osjećaju jednako loše kao i oni ljudi koji su pretrpjeli srčani udar, pate od zatajenja srca ili teške hipertenzije.

Nažalost, liječnici još uvijek nisu pronašli odgovor na pitanje kako se izliječiti psorijazu. Sve što se nudi farmaceutske industrije i medicine – masti, kreme, ultraljubičasto, lijek za imunitet – donosi samo privremeno olakšanje. Ostale mjere – psihoterapija, unos vitamina, dijeta kod psorijaze – ne liječiti, a pomažu poboljšati stanje.

psorijaza je na koži glave

Psorijaza je bolest

Psorijaza kože

Psorijaza kože – neprenosive skin, koji se gradila oko 4% stanovništva. Uzroci ga konačno nisu identificirani, ali glavna verzija je u genetskoj povrede. Ne manje popularno mišljenje da je psorijaza – autoimuna bolest. Zaslužuju pozornost verzije infektivni porijeklo bolesti.

Ali, kakvi god da su uzroci bolesti, psorijaza kože donosi puno patnje pacijenata – ih smeta jaki svrbež i stalno raste kožnih upala, a s vremenom im se mogu pridružiti bol u zglobovima, govoreći o razvoju artritisa.

Liječenje psorijaze početnoj fazi provode uz pomoć sredstava, u čiji se sastav su uključeni slabe hormoni. Ako oni ne pomažu, i proces napreduje, treba prijeći na snažnije hormone. Osim njega bolesnika dodjeljuje se fizikalna terapija u obliku uv zračenja, ultrazvuk, laser i ultrices.

Ako je pogoršanje može se koristiti hormonska lijekova i sedativa lijekova unutra, čišćenje organizma od toksina kroz sorbents i plasmapheresis. U nedostatku učinak bolestan zatražio tretman u Immunopreparat.

Psorijaza: simptomi

Simptomi psorijaze toliko karakteristične, što omogućavaju pravilno i brzo postaviti dijagnozu. Glavna manifestacija bolesti – crvene pahuljast mrlje (plaka) na površini kože, koji se sastoji od papula. Bolesnika smeta jaki svrbež i znakove upale u području mrlje. Jedna od jedinstvenih značajki psorijaze – širenje plakete tamo gdje postoje oštećenja kože – microtrauma, ogrebotine, pukotine. Omiljena lokalizacija osip na glavi ispod kose, na in extensor površinama zglobova, donjeg dijela leđa i in sacrum, u svim prirodnim kožnih nabora. Ponekad bolest utječe na lak za nokte ploču koja može postati tanji, ili, naprotiv, deblji, biti pokrivena mrljama, žljebovima i urezan.

Psorijaza se razlikuje taj prolaz, u kojem razdobljima pogoršanja spontano kiše remisije. Mnogi pacijenti kažu da ne mogu vezati za bilo koji događaj u svom životu s počeo izviru. U tom razdoblju simptomi psorijaze očituje najjasnije – ljuštenja kože je poboljšana, crvena mrlja postaje očito svijetle, rezultat mitarenje skala kože i ulazak infekcije moguće suppuration plakete.

Ovisno o tome u koje vrijeme se pogoršalo zdravstveno stanje, postoji njegova oblika – zimsku, ljetnu, ne ovisno o godišnjem dobu. Najviše pacijenata pati od zimske oblika, simptomi kojoj se smire pod utjecajem ljetne sunčanje. Kada ljetnom obliku bolesti svojim tijekom, naprotiv, pogoršava zbog prirodnog uv zračenja.

Fazi psorijaze

fazi psorijaze

Psorijaza je početna faza

Za procjene ozbiljnosti psorijaze i njegova fazi koriste različite skale, u kojima se pojavljuju:

 • Površina osipa
 • Stupanj težine bolesti (crvenilo, svrbež, postojanje edema i exudo, krvarenje površine)
 • Opći simptomi (emocionalno i opće fizičko stanje)
 • Utjecaj bolesti na život i društvene funkcije čovjeka
 • Ocjenjivanje prethodnih pokušaja terapija

Početna faza psorijaze – je faza u kojoj površinu kože pretrpjela ne više od 3%, ne pogođeni nokte i zglobove. U to vrijeme se može postići stabilne remisije bolesti.

Kako izliječiti psorijazu u početnoj fazi? Popis lijekova i postupaka daje dermatolog, a to može uključivati:

 • Kreme i masti na bazi cinka, salicilne kiseline, breza katrana, kao i u sklopu kojih postoji mast.
 • Kozmetička sredstva.
 • Umjerena upotreba hormonskih preparata.
 • Fototerapija.

Sve destinacije (osim fototerapije) omogućuju liječiti psorijazu kod kuće, bez pribjegavanja uvjetima bolnica.

Prosječna faza psorijaze

Srednje faze psorijaze odgovara za oštećenje kože, površine od 3 do 10% sebuma pokrivača. Osim sredstava koja se koriste pri laganom tijekom bolesti, u ovom slučaju, dermatolog će proširiti popis imenovanja:

 • Hormonalne masti nove generacije
 • Preparati na bazi retinoid
 • Fizikalna terapija laserom, magneto i sonication
 • Antihistaminik sredstva

Teška faza psorijaze

Teška faza psorijaze – to je poraz sebuma pokrivaju više od 10%, ili razvoj psorijatični artritis kada se bilo koji prostor osipa. Bolest u ovoj fazi uzrokuje pacijentima značajne neugodnosti i patnje, jer artritis može biti popraćena bolovima, a veliki prostor koji osip popraćen jakim svrbežom i nesanicom.

Kako izliječiti psorijazu teške mjeri? Ovdje je potrebno koristiti cijeli niz mjera:

 • Stvaranje hypoallergenic života i prehrane.
 • Normalizacija stanja na dan, uklanjanje izvora stresa.
 • Pridržavanje pravila osobne higijene.
 • Stalno vlaži i obrada kože ljekarna sredstvima za njegu.
 • Upotreba masti na temelju retinoid i vitamina D, hormonske kreme za nove generacije.
 • Fizikalna terapija različitih pravaca (električni za ublažavanje tjeskobe, fototerapija, ultrazvuk i laser za čišćenje kože). U ovoj fazi bolesti opravdano oznaka PUVA-terapija, pri čemu ultraljubičasto dopunjena uzimanja lijekova koji povećavaju učinak zračenja.
 • Procedure za pročišćavanje krvi – plasmapheresis, hemosorption.
 • Imunosupresivima i kortikosteroidi za oralnu upotrebu – u određenoj mjeri to je ekstremna mjera na koju se isplati zaposliti, kada su druge mogućnosti liječenja nisu dale rezultat.
 • Ako neki uvjerljivo vodi simptoma pacijentima preporučuje se puni jednom spa i klima liječenje.

Samo je skup svih načina liječenja može pomoći kako bi se manifestacije psorijaze teškog stupnja na minimum.

psorijaza razloga

Psorijaza: uzroci

Uzroci psorijaze do danas do kraja nisu identificirani. Naravno, znanost je napredovala u pitanjima proučavanje bolesti, ali točan odgovor na pitanje zašto se javlja psorijaza, do sada nije pronađen. Parker je poznato da je dermatosis nije zarazna, a to znači, razlog je, vjerojatno, ne infekcije. Istraživači su nagnuti prema onome što bolest ima multivariate prirodu krivi i poremećaje u metabolizmu, i problem imuniteta.

Koje su osnovne verzije pojave bolesti?

 • Neki znanstvenici vjeruju da je kriv kvar na imunološki sustav. Autoimune smjene dovode do stvaranje antitijela protiv zdrave kože – čestice kože počinju odbaci, kao stranac. Posljedica stresa ili infekcija, kojoj je izložen organizam, imunitet je oslabljena, i pokreće mehanizam bolesti. A onda ga više ne može izliječiti – može postići samo privremeno poboljšanje. U okviru autoimune verzije razvoja bolesti nalazi svoje objašnjenje činjenica da psorijaza se s vremenom proširila na druge organe i dijelove tijela – javlja se psorijatični artritis, utjecati na nokte.
 • Neke studije posvećene psorijaza, su pokazala, da je metastaza kod bolesnika su odstupanja od norme. Oni imaju povećan u veličini zbog toga, da reagiraju na kožne upale u području, od kojih je u njih isušen limfe. Više aktivni upalni proces, više postaju metastaza. Služila je kao baza za virus teorija o nastanku bolesti – krivci priznati prenose baštinu retroviruses. In retrovirus – posebna vrsta virusa koji mogu promijeniti genom i doprinijeti razvoju bolesti. Ali u teoriji je "slaba tačka". Krv, koju natočio od donatora, bolan psorijaze, nikada nije bio izvor širenja bolesti. I ako bi teorija bila potpuno verna infekcija primatelj bi dogodilo nužno.
 • Još jedna verzija – genetika. Dokazano je, da je prisutnost bolesti kod jednog od roditelja povećava rizik od prijenosa defektni gen dijete do 20%, a ako je psorijaza imaju oba roditelja, brojka se povećava i do 60%.
 • Ponekad uzrok psorijaze naziva neuspjeh u endokrinom sustavu. Smatra da je nepotrebno da se intenzivno obrazovanje stanica kože govori o kršenju hormonska regulacija. Međutim, do danas nije otkriveno što je točno hormone izravno utječu na pojavu i razvoj psorijaze.
 • Promjene u metaboličkim procesima, koji se promatraju u svim slučajevima bolesti (povećanje količine kolesterola u krvi, nedostatak vitamina b i A) i može se smatrati da je uzrok, jer smanjuje zaštitna svojstva organizma i kože pokrivača.
 • Navijači neurogene teorije nastanka psorijaze vjeruju da u svemu krivi živce. Kontrakcija mišića stjenke krvnih žila, koja se javlja pod utjecajem neurotransmitera stresa, dovodi do poremećaja stanične prehrane u koži i obrazovanje psorijatični plakovi. Ova teorija je daleko manje vjerojatno da će potkrijepiti dokazima. S druge strane, dokazano je, da je psorijaza je u stanju povećati od iskustva, stresa i kroničnog umora.

Psorijaza: liječenje

Liječenje psorijaze kod odraslih

liječenje psorijaze

Kako liječiti psorijazu? Medicina do sada nije dao iscrpan odgovor na ovo pitanje, ali principi terapije dogovoren je već odavno. Oni se mogu podijeliti u tri skupine:

 • Eliminiranje uzrok bolesti.
 • Olakšavanja simptoma.
 • Jačanje imuniteta.

Cilj svih vrsta tretmana – prenijeti bolest u remisiju na što je moguće dulji rok.

Učinkovitost terapije u svakom individualnom slučaju drugačiji – nažalost, postoje pacijenti koji ne pomažu nikakvi postupci i lijekovi.

Najveći dio lijekova predviđen za otklanjanje simptoma – to je sve vrste masti i kreme, olakšavanja upala i eliminiranje svrbež, sredstva za dezinfekciju površina i spriječio suppuration papule i područja na koži ispod njih. Primjenjuju se sredstva na osnovi hormona i bez njih. Ne hormonska vanjska sredstva – to je, prije svega, masti na bazi salicilne kiseline, tar, kalcija i vitamina D.

Lokalno liječenje može nadopuniti prijemom unutra antihistaminik sredstava i sorbents. Antihistaminici osloboditi svrab, a sorbents ne želudačno-crevni trakt od toksina i pridonose smanjenju alergijskih manifestacija. S ciljem da očiste krv od štetnih tvari koje se ponekad koristi plasmapheresis.

Za uklanjanje živčane napetosti bolestan imenuje sedativa u obliku posebnih lijekova i opuštajuće kupke.

Tako kao što su psorijaza se često objašnjava imunološkim poremećajima, za njegovo liječenje mogu se primijeniti sistemski lijekovi, dužnosti na imunitet.

Osim lijekova, liječenja s uspjehom primjenjuju se metode fizikalna terapija – fototerapija, laser, ultrazvuk, magnetna terapija, električni, x-zračenje.

Za liječenje psorijaze u djece

Od psorijaze u djece uzrokuje nelagodu i patnju često jači nego kod odraslih. Djeca u snagu immatura nervni sistem i psihu, ne mogu čvrsto podnositi bol i svrbež, im teško doživjeti ustranu poglede i radoznalost zdrave oko djece.

Za liječenje psorijaze u dječjoj dobi usmjeren na brzo postizanje dugotrajne remisije, i nije bitno razlikuje od terapije za odrasle:

liječenje kod djece
 • Poštivanje hipoalergena dijeta s uobičajenim sastavom proizvoda: iznimka prženi, slani, akutnog, sadrži konzervanse, povrća i voća, koje mogu izazvati alergije.
 • Formiranje život bez alergena (prema dolje jastuci, stare prašnjave stvari i ostale).
 • Slijedite savjete za zdravlje (pravilno pranje, brišući i hidratizira kožu s ozljedama).
 • Fizikalna terapija. Mogu se primijeniti električni, fototerapija, magnetna terapija, ultrazvuk i laser. Primjena photochemotherapy, zbog potencijalne štete, preporučuje se djeci u dobi od 15 godina.
 • Spa tretmana s primjenom mineralnih kupki i ljekovitom blatu.
 • Lokalno liječenje hormonalnih i ne hormonalnim masti i kreme, imenovan liječnik u skladu s težinom bolesti, intenzitetom manifestacije na koži i individualnih reakcija.
 • Ako lokalno liječenje nije dovoljno, djeca mogu dodijeliti sistemski lijekovi i postupci (photochemotherapy UVA, lijekovi za utjecaj na imunitet).

Psorijaza – kronična bolest kože, u potpunosti mijenja život čovjeka. Dijagnosticirati bolest jednostavno, jer je "branded" psorijatični osip dobro su poznati bilo koji liječnik-dermatolog. Razloge za poraz kože do sada nije točno instalirani, a ne izumio učinkovito sredstvo za oslobađanje od njega: ni kreme, ni uzimati hormone, ni mast od psorijaze ne garantiraju izlječenje. Ali to ne treba pasti u očaj! Uvijek treba imati na umu da to nije smrtonosna bolest, i uz dužno liječenju, poštujući dijeta, preventivnih mjera, lječilište liječenju može se postići stabilne remisije.